Назад до Котки

Какво ни казва опашката на котката?

Един от най - големите проблеми, когато става дума за разбирателство между стопаните и техните любимци, е съществуващата езикова бариера в комуникацията между тях.

Затова, ако нашият пухкав приятел не може да разбере човешкия език, то поне ние трябва да се опитаме в максимална степен да разберем неговия начин на изразяване.

Що се отнася до котката ни, обикновено най - красноречивите знаци, които ни подава тя, са пряко свързаи с нейната опашка. По "петия крайник" на животното ние може да добием значителна представа за неговото настроение и желание в този момент.

Вижте какво означават различните разположения на котешката опашка или какво се опитва да ни каже котката ни, когато не я разбираме!

1. Тръбовидна опашка

Тръбовидна опашкаТова е един добър знак, който показва, че котката е приятелски настроена.

Сега е моментът, в който тя е благопокорна и ние можем да изискваме от нея различни неща.

Тя би дошла при нас доброволно, за да я погалим или просто да ни поздрави.

Котката се държи така и когато е гладна или иска нещо от нас.

2. Опашка на 45 градуса

Опашка на 45 градусаКотката все още не е решила как да се отнася с нас. В тези моменти е характерно потъркването й в нашите крака, както и търкалянето в обувките ни.

Котката прави всичко това с цел маркиране на територия. Просто й дайте малко време, за да свикне с вас и ще видите колко нежна и добра може да бъде.

Сега е моментът да й покажете, че няма да й сторите нищо лошо и не я застрашавате по никакъв начин.

3. Опашката се повдига и люлее

Опашката се повдига и люлее

Когато котешката опашка заеме това положение означава, че котката е в игриво настроение. Само не докосвайте опашката й. На всички е известно, че по - голямата част от котките не харесват това.

Те го приемат като агресивно навлизане в личното им пространство, което по принцип защитават много добре.

Така тя ви казва: "Нека си играем, но по моите правила".

4. Вдигната опашка с потреперващ край

Вдигната опашка с потреперващ крайАко влизате в къщата за първи път, не приемайте този знак за нещо лошо. Така котките обикновено посрещат своите стопани.

Този жест е останал от дивите котки, които потрепервайки с вдигната опашка, разпръкват урината си, за да маркират територия.

Ето защо котката го използва и днес, за да покаже, че се чувства в свои води и се радва да ви приеме в границите на своята територия, която не пропуска да маркира.

5. Вдигната опашка с извит край

Вдигната опашка с извит крайКотката е приятелски настроена, но в момента не желае да се занимава с хора като вас, така че по - добре не я насилвайте да ви прави компания.

Тя е спокойна, вие също трябва да бъдете спокойни.

По всяка верятност е добре нахранена, добре отпочинала и точно сега по - скоро би обиколила своята територия, за да види дали не се е появило нещо непознато или нещо, с което да се позабавлява.

6. Опашка, успоредна на пода

Опашка успоредна на подаКотката ще се отнася с вас любезно. Не очаквайте да легне и да мърка в краката ви, но определено няма да ви нападне.

Освен това, по този начин тя изразява любопитство.

Така реагира обикновено, когато види нещо непознато, към което проявява интерес.

7. Висяща опашка

Висяща опашкаКотката е леко изплашена от вас. Може би е изненадана от това, че веднага сте се пошегували с нея, което й е дошло "като гръм от ясно небе".

Продължете да наблюдавате движението на опашката й.

Ако тя започне да потреперва и да се люлее от едната към другата страна, то изненадата на котката преминава в страх и агресия.

8. Опашка на земята

Това показва, че в котката може би се е събудила страстта към лова и тя възнамерява да се нахвърли върху плячката си. Възможно е това да е предизвикано просто от сянката на една муха.

Също така, това може да показва, че котката е раздразнена и агресивна. Когато и да видите този жест, по - добре не се доближавайте до нея или просто се правете, че не я забелязвате.

9. Вдигната и настръхнала опашка

Вдигната и настръхнала опашкаВероятно почти всеки е виждал котка с подобно положение на опашката? Чрез това положение на опашката котката показва, че е изплашена. Но с тази опашка тя се опитва да изплаши вас.

Това е нейна инстинктивна защитна реакция.

Имитирайки по - голямо и страшно животно, тя се старае да ви отблъсне от своята територия, тъй като се чувства несигурна да ви нападне веднага.

10. Висяща права опашка

Това е предупредителен знак от страна на котката. След едно неловко движение от ваша страна, тя ще се опита да ви подгони или да ви закачи с ноктите си.

Затова не е препоръчително да минавате твърде близо до нея, защото тя ще приеме този жест от ваша страна като навлизане в личното й пространство и предизвикване на двубой.

11. Опашка между краката

Защо се плашите от тази котка? Скриването на опашката й между краката е знак на това, че котката е с "вдигнати ръце" и всеки момент може да започне да заеква от страх.

Отнасяйте се мило и добронамерено към нея, за да й покажете, че не представлявате заплаха за живота й.

По всяка вероятност тя вече е наплашена от нечие друго грубо отношение към нея.

12. Потреперваща опашка на пода

Потреперваща опашка на подаКотката е заинтригувана от нещо. Например, тя може да е видяла мишка, която по - скоро представлява интерес за нея, отколкото представа за обяд.

С удоволствие би си поиграла с гризача, вместо да го яде.

Това е един от идеалните моменти, в които вие също може да си поиграете заедно с нея или да й поднесете нова занимавка, под формата на топче за игра или нова висулка.

Рейтинг:
4.1/5 на базата на 11 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Една от котките ми бе смачкана от кола, и останалите с потреперващи опашки гледаха жално. безжизненото тяло на поичналото им другарче!
Никол17
Вярно,но в някои случаи не съвсем...
Диана и Михаил Христови
Имаме около 20тина котки и всички тези неща с опашките ги наблюдаваме ежедневно
Rapidfire
Пропуснахте резките движения с права опашка, които означават директна псувня :)
кози рог
Не само опашката е индикатор....присвитите уши....разширяващите се зеници...нервно тупане с опашка по пода ,означават готовност за нападение...
Виж още отзиви
Коментирай
loading...