Назад до Крупозна пневмония при кучето

Крупозна пневмония при кучето

  1. Крупозна пневмония при кучето
  2. Етиология на Крупозна пневмония при кучето
  3. Патогенеза на Крупозна пневмония при кучето
  4. Клинични признаци на Крупозна пневмония при кучето
  5. Развой и прогноза на Крупозна пневмония при кучето
  6. Лечение на Крупозна пневмония при кучето

Патогенеза на Крупозна пневмония при кучето

Патогенезата на Крупозната пневмония не е достатъчно изяснена. Отбелязаните в етиологията на заболяването предразполагащи моменти пораждат патологичните импулси от рецепторните полета на белодробната тъкан.

Микроорганизмите, попаднали в белия дроб посредством вдишания въздух или по кръвен път, проникват в бронхеолите и алвеолите, преминават през техните стени и попадат в интерстициалната тъкан на белия дроб и оттам чрез лимфата биват разнесени навсякъде в белия дроб. Вероятно по лимфен път те се пренасят и от назофарингеалния пръстен, като преминават през бронхиалните лимфни възли и белодробния хилус.

За крупозната пневмония е характерно, че възпалителният процес засяга най - често предните и долните части на белия дроб и обхваща големи дялове (лобуси) от него, като протича през няколко стадия.

В началото в засегнатите участъци на белодробната тъкан кръвоносните съдове се препълват с кръв (stadium hyperaemiae), което продължава от няколко часа до 2 денонощия. След това в алвеолите и интерстициалната тъкан започва да се излива богат с белтъци ексудат, който съдържа много еритроцити и левкоцити и малко десквамирани епителни клетки от алвеолите. Това довежда до отстраняване на въздуха от алвеолите, бронхеолите и отчасти от бронхите. Това е т.нар. стадий на запълването, който продължава около 1 ден.

Отделеният в алвеолите ексудат се съсирва и се образува фибрин. Въздухът напълно липсва в алвеолите и инфундибулите и засегнатата белодробна тъкан наподобява консистенцията на черния дроб. Това е стадият на червената хепатизация (stadium hepatisationis rubrae).

По - късно фибринозният ексудат започва да се размеква под влияние на протеолитичните ензими на емигриралите неутрофилни левкоцити и настъпва тлъстинна дистрофия. Това е характерно за стадия на сивата хепатизация (stadium hepatisationis griseae).

Последният стадий в развитието на възпалителния процес, т.нар. стадий на разтапянето (stadium resolutions), се характеризира с пълно разтапяне на фибрина и втечняване на ексудата, който или се резорбира, или се изхвърля при кашлянето. Този стадий обикновено продължава 2 - 5 денонощия.

При Крупозната пневмония се нарушават функциите на сърдечносъдовата система, бъбреците, черния дроб и стомашно - чревния канал. При много тежко протичане на заболяването и при некомпетентно проведена терапия може да настъпи смърт на животното вследствие на засилваща се асфиксия, хипертермия и спиране на сърцето и дишането.

Рейтинг:

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...