Назад до Крупозна пневмония при кучето

Крупозна пневмония при кучето

Патогенеза на Крупозна пневмония при кучето

Патогенезата на Крупозната пневмония не е достатъчно изяснена. Отбелязаните в етиологията на заболяването предразполагащи моменти пораждат патологичните импулси от рецепторните полета на белодробната тъкан.

Микроорганизмите, попаднали в белия дроб посредством вдишания въздух или по кръвен път, проникват в бронхеолите и алвеолите, преминават през техните стени и попадат в интерстициалната тъкан на белия дроб и оттам чрез лимфата биват разнесени навсякъде в белия дроб. Вероятно по лимфен път те се пренасят и от назофарингеалния пръстен, като преминават през бронхиалните лимфни възли и белодробния хилус.

За крупозната пневмония е характерно, че възпалителният процес засяга най - често предните и долните части на белия дроб и обхваща големи дялове (лобуси) от него, като протича през няколко стадия.

В началото в засегнатите участъци на белодробната тъкан кръвоносните съдове се препълват с кръв (stadium hyperaemiae), което продължава от няколко часа до 2 денонощия. След това в алвеолите и интерстициалната тъкан започва да се излива богат с белтъци ексудат, който съдържа много еритроцити и левкоцити и малко десквамирани епителни клетки от алвеолите. Това довежда до отстраняване на въздуха от алвеолите, бронхеолите и отчасти от бронхите. Това е т.нар. стадий на запълването, който продължава около 1 ден.

Отделеният в алвеолите ексудат се съсирва и се образува фибрин. Въздухът напълно липсва в алвеолите и инфундибулите и засегнатата белодробна тъкан наподобява консистенцията на черния дроб. Това е стадият на червената хепатизация (stadium hepatisationis rubrae).

По - късно фибринозният ексудат започва да се размеква под влияние на протеолитичните ензими на емигриралите неутрофилни левкоцити и настъпва тлъстинна дистрофия. Това е характерно за стадия на сивата хепатизация (stadium hepatisationis griseae).

Последният стадий в развитието на възпалителния процес, т.нар. стадий на разтапянето (stadium resolutions), се характеризира с пълно разтапяне на фибрина и втечняване на ексудата, който или се резорбира, или се изхвърля при кашлянето. Този стадий обикновено продължава 2 - 5 денонощия.

При Крупозната пневмония се нарушават функциите на сърдечносъдовата система, бъбреците, черния дроб и стомашно - чревния канал. При много тежко протичане на заболяването и при некомпетентно проведена терапия може да настъпи смърт на животното вследствие на засилваща се асфиксия, хипертермия и спиране на сърцето и дишането.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...