Назад до Крупозна пневмония при кучето

Крупозна пневмония при кучето

  1. Крупозна пневмония при кучето
  2. Етиология на Крупозна пневмония при кучето
  3. Патогенеза на Крупозна пневмония при кучето
  4. Клинични признаци на Крупозна пневмония при кучето
  5. Развой и прогноза на Крупозна пневмония при кучето
  6. Лечение на Крупозна пневмония при кучето

Клинични признаци на Крупозна пневмония при кучето

Клинични признаци на крупозна пневмония при кучетоПневмония при кучетоХарактерно е острото протичане на заболяването. Вътрешната телесна температура се повишава бързо и може да достигне до 42 - 43 °С и типът на треската е постоянен (febris continue). Понякога треската може да има ремитиращ или интермитиращ характер.

Появява се къса, суха и болезнена кашлица. Апетитът изчезва. Животните са отпаднали и апатични. Конюнктивите обикновено са зачервени с ихтеричен оттенък (керемидено - червено оцветени).

При перкусия на белия дроб се установява в началото слабо притъпен звук с тимпаничен оттенък, а на следващия ден се откриват тъпоти, които остават непроменени в продължение на 3 - 5 дни. Тези тъпоти са доста големи и заемат вентралните части на белия дроб. В стадия на лизирането в мястото на тъпотите се установява тимпаничен тон.

При аускултация на белия дроб се установява отслабено или напълно липсващо везикуларно дишане в силно инфилтрираните участъци и усилено везикуларно дишане в незасегнатите области. Понякога, особено при дълбоко дишане, в областта на тъпотите се чува бронхиално дишане. Настъпването на stad. resolutions се проявява с появата на хрипове в мястото на хепатизацията. Дихателните движения са ускорени и затруднени и типът на дишането е костоабдоминален.

Носните изтечения в стадия на хепатизацията са оскъдни или липсват, а в стадия на лизирането са в по - голямо количество и имат кехлибарено - жълт или ръждив цвят.

Най - често до настъпването на стадия на разтапянето температурата се задържа висока, но може да спадне и малко по - рано. Ако лизирането на възпалителния ексудат става бързо, температурата също така спада рязко (crysis), докато при по - бавното разтапяне температурата спада по - продължително време (lysis).

В началото на заболяването в кръвната картина се установява левкопения и анеозинофилия, а по - късно тя става типична за един тежък възпалителен процес - левкоцитоза с неутрофилия и ядрено разместване наляво, стигащо до миелоцити, лимфопения и монопения. При оздравяването еозинофилните левкоцити, лимфоцитите и моноцитите се възвръщат към нормата, ядреното разместване постепенно изчезва.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...