Назад до Кучета

Кучетата могат да разпознават образите на други кучета

Нови изследвания показват, чe кучетата са способни да разпознават образите на други кучета, които им се показват на монитора и да ги групират по този признак.

Изследването е водено от д-р Диминик Дериан, който първи установил способността на кучетата да разпознават образите на себеподобните и да ги подреждат в категории.

Изследването показало, че кучетата могат да разпознават всички породи от себеподобните си.

Предишни изследвания също са показали, че някои видове животни или отделни индивиди имат по - голяма способност да разпознават изображения на животни от своя вид, отколкото други животни.

Екипът от учени прави изследването върху домашните кучета, които имат най - голямото морфологично разнообразие сред всички видове. В момента има регистрирани над 400 вида кучета. Това голямо разнообразие от домашни кучета е накарало учените да изследват дали те не са способни да разпознават изображения на различните породи от собствения си вид.

Екипът е показал изображения на 9 различни породи кучета от чистокръвни породи и кръстоски. Тези изображения са били показани на кучета, заедно с изображения на други домашни и диви животни, както и хора.

По време на проучването на кучетата за показани 144 двойки снимки от които да направят своя избор. Авторите на изследването са наблюдавали дали кучетата са в състояние да разпознават и групират изображенията на себеподобни, без значение от каква порода са.

Резултатите от изследването показали, че кучетата могат да групират изображенията с различни породи кучета, въпреки голямото разнообразие.  Всички 9 кучета, които са участвали в експеримента са успели да групират изображенията в кучета в една категория.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...