🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Котки

Как влияе цветът на котката върху нейния характер?

Научните работници от институт за изследвания на животни във Великобритания установяват, че има връзка между цвета на котката и нейния характер. В защита на това твърдение, те провеждат редица проучвания сред дългогодишни собственици на котки.

Те констатират, че най - популярни сред любителите на тези животни са чисто черните, сивите и белите котки. Другите често срещани окраски са бяло-черната, както и тази на бели, сиви и оранжеви петна.

Ето и резултатите от проведените проучвания върху цвета на котките и техните характери.

Половината от анкетираните стопани свидетелстват за това, че цветът на котката влияе не толкова на нейния собствен характер, колкото на характерните черти и душевното състояние на нейния собственик.

Една част от запитаните твърдят, че доброто отношение от страна на хората, разбирането, условията на живот, както и индивидуалният подход към възпитанието на животното играят много по - голяма роля в определянето на неговия характер, отколкото цветът му.

Но според някои животновъди и ветеринарни лекари с дълъг стаж в този бранш и редовни контакти с такива животни определено се наблюдава връзка между цвета на котката и нейния характер.

Характер на черно-бяла коткаЧерна коткаТе твърдят, че черно-белите котки, както и тези с равномерно сива окраска или на леки райета спадат към категорията на котки с много добър характер.

Те се справят със стреса много по - добре от другите и като цяло са добри домашни любимци за семейства с деца.

И най - важното: според ветеринарните лекари набеждаваните във фатализъм черни котки всъщност нямат никаква вина за това и те също са с доста добър характер.

Пухкавите красавици с така наречената костенуркова окраска (на бели, сиви, кафеникави и оранжеви петна) имат много интересна особеност.

Те винаги са от женски пол. Чисто генетически е невъзможно котка с такава окраска да бъде от мъжки пол. Тези животни по правило са независими и настоятелни.

Трицветните котки са тези, срещу които има най - много оплаквания за агресивно поведение и причинени щети в домовете на техните стопани. Те най - често проявяват агресия и по време на преглед при ветеринаря.

Там е работата, че някои котки, които се държат агресивно във ветеринарните клиники, всъщност са много кротки и привързани към дома си. В такива случаи поведението им се дължи на страх или преживяна травма в крехка възраст.

Белите котки със сини очи могат да бъдат доста по - плахи в сравнение с останалите. Освен това тази окраска често е знак за увреден слух, причиняващ частична или цялостна глухота.

Селекционерите със значителен опит твърдят, че котките със синя, сребриста и кафява окраска имат най - красивата козина, но техният характер не се поддава на възпитание.

Сребристите котки са сравнително спокойни, но много притеснени в непознати ситуации. Погалването или хващането им от непознат човек понякога е невъзможно.

Златистите котки обаче, са доста по - сговорчиви. А чисто кафявите котки (те се срещат рядко) са нежни, гъвкави и игриви. Те лесно се примиряват с къпането и разресването на козината им.

Дългокосместите почти винаги са с по - мек характер от късокосместите. Затова те се смятат са едни от най - добрите домашни любимци.

При двуцветните котки преобладаващия цвят определя характеристиката на козината им. Те също се поддават лесно на разресване, къпане и други грижи.

Котките с рижа козина са дръзки и своенравни. По правило колкото по - наситени са те на цвят (до керемиденочервено), толкова по - трудно се преговаря с тях.

Те изискват максимално внимание към себе си и ако не го усещат така както им се иска, често прибягват до някакво отмъщение или друга беля, за да го получат.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

13.
Рижавите и рижаво-белите са с най-добър характер
12.
Глупости! Мама ми каза че преди е имала черен котарак. Също имахме 2 бели котки. Изключително смели и понякога доста нахални. Колкото до двуцветните котки, на двора се навърта един наситено рижав и бял котак, който е много плах и въобще не търси внимание. Този, който е писал статията не знае нищо за котките! Кацнал бръмбар на трънка и захванал да дрънка! ЦВЕТОВЕТЕ НА КОТКИТЕ НЕ ОПРЕДЕЛЯ ХАРАКТЕРИТЕ ИМ!!!!!!!!!!!!!!!
11. Митака
Пълни глупости
10. >>
Определено съм съгласна за рижите котки, но мисля, че са и най-умни, изключително бързо и добре помнят и са прекрасни домашни любимци в крайна сметка.
9. Никол17
Също и на белите със сини и разноцветни очи!
8. Никол17
Напълно вярно,и да котките със синя , сребриста и кафеникава окраска имат най-красивата козинка ,но техният характер не се поддава на възпитание.
7.
Моята котка е наситено рижава и е много своенравна.Отмъщава ако не и се понрави нещо като хапе или драще.Много я обичам и тя го усеща.
6. Аз
Да, бе, не било вярно за рижоците! Да видите само моят дзвер ... макар, че съм виждала и един страхотен добряк от тази боя.
5. Анонимен
Rijkovcite sa strahotni.
4. Обичащ ги
Не е вярно за рижоците , те са най добрите и любвеобвилни , по скоро това важи за черните каквато имам ...но си я обичам ... а рижоците са върховни !!
3. Анонимен
Това беше много полезна информация.....не,че от 40 год. Нямам котки, различни по пол и цвят, но друго си е научния подход!
2. Анонимен
Вярно..
1. Анонимен
лао аз ще имам рижаво коте
Виж още отзиви
Коментирай
loading...