Назад до Общи

Намалете стреса за домашните любимци по време на празниците по 5 начина

За повечето хора празниците обикновено означават шумни партита, подаръци и пътешествия. Всичко това ни кара да се откъснем от ежедневната рутина, а това всъщност може да е много стресиращо за домашните ни любимци и да доведе до поведенчески проблеми (например дъвчене на мебели, обувки и други предмети или вдигане на прекалено много шум).

За щастие има решение на проблема. Просто през натоварения празничен период трябва да отделите нужното време за социалните, физически и емоционални нужди на домашните си любимци.

Това ще ги направи много по - спокойни и уравновесени въпреки цялата празнична суета около тях. Представяме ви 5 начина да се справите със стреса при домашните любимци по време на празниците.

Придържайте се към рутинните процедури

Рутинните процедури са много важни за кучетата и котките. По време на празниците трябва да се придържате към графика за хранене, разходки и игра.

Например, ако храните котката си веднага след като се събудите или разхождате кучето си след обяд, продължете да го правите в същата последователност, дори и да спите малко повече или да обядвате по необичайно време.

Добре е да си изготвите списък с нещата, които трябва да правите за домашните любимци всеки ден. По време на празниците всеки обича да разпусне малко и да забрави например да изведе кучето на разходка. Воденето на такъв списък гарантира, че ще задоволите всички нужди на животното по същото време, по което го правите обикновено.

Не забравяйте физическите упражнения

Упражненията и игрите помагат на домашните любимци да изразходят излишната енергия. Животните, които не получават достатъчно упражнения могат да станат нервни, раздразнителни, хиперактивни и угрижени.

Затова осигурявайте необходимите упражнения на животното всеки ден. Има различни начини, по които да правите това – разходки, различни видове игри, хранителни пъзели и други играчки.

Осигурявайте разнообразие на животното. В резултат на това домашният ви любимец ще бъде по - щастлив и няма да проявява нежелано поведение. Освен това ежедневните упражнения с животните намаляват стреса и при хората.

Поддържайте будно съзнанието на животните

Домашните любимци започват да изпитват стрес и тревожност, когато стоят затворени за дълги периоди от време.

Котките и кучетата имат нужда от движение и ангажираност през деня, но повечето хора са прекалено заети по празниците и често животните скучаят сами по цял ден.

Вместо да препълвате купата на животното с храна и то да преяжда, може да му осигурите играчки - пъзели със скрита в тях храна.

Това ще поддържа съзнанието на животните и няма да им позволява да злоупотребяват с храната.

Ако няма от къде да си набавите такива играчки пъзели, може да скриете малки количества лакомства на различни места из дома и по този начин да ангажирате животното с това да ги търси.

Обърнете внимание на домашния любимец

Претрупаният празничен график означава, че ще отделяте по - малко време на домашния любимец. Липсата на внимание обаче стресира кучетата и котките, а това от своя страна може да доведе до нежелано поведение.

Затова, колкото и да сте заети, отделете поне малко време за личен контакт с любимото си животно. Това време никога не е загубено, напротив, радостта, с която ще ви дари то, е безценна.

Потърсете помощ от близки и приятели

Когато графикът ви е прекалено претрупан, може да потърсите помощ от близък човек.

Ако по време на празниците имате много гости, може да помолите някой от тях да обръща от време на време внимание на домашния любимец.

Достатъчно е да си играе с него, да го награждава с лакомство или похвала, когато изпълнява команди и т.н. Ако все пак сте изключително много ангажирани по време на празниците, може да обмислите варианта да закарате кучето в така наречените "кучешки хотели".

Там постоянно ще има кой да се грижи за животното и да задоволява неговите ежедневни нужди. Имайте предвид, че котките по - трудно привикват към нови места и хора, затова прибягвайте до професионални гледачи, само ако сте изчерпали всички останали възможности.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...