🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Как да защитите домашния си любимец при екстремно време?

Екстремното време засяга кучетата и котките по същия начин, по който се отразява и на хората. През горещите летни месеци животните на открито трябва задължително да бъдат на сянка и постоянно да имат достъп до прясна вода.

Като цяло горещото време не носи големи рискове за животните, излизащи навън за бърза разходка и облекчаване.

През зимата обаче дори краткото излизане навън може да изложи животните на сериозни здравословни рискове. Някои от опасностите през зимата са преки, като например измръзване и хипотермия, а други са косвени, като например солта и химикалите използвани от общинските власти, за да се стопи снега.

Антифриза също е голяма заплаха за животните, тъй като често се изтича от колите. Той има сладък вкус и дори в малки количества може да бъде смъртоносен за кучета и котки. Много котки биват прегазвани зимата, тъй като търсят подслон и топлина около гумите под колата или влизат под капака и се сгушват до топлия двигател.

Ако котката ви живее навън през зимата, трябва да й осигурите някое закътано място за спане, осигуряващо известна защита от студа. Леглото може да бъде под навес или в гаража, но трябва да е добре защитено от ветрове и повдигнато от земята, за да се намали загубата на топлина.

В колибката трябва да има дебело одеяло, юрган или старо палто, в които котето може да се сгуши. Всеки ден проверявайте дали е сухо, защото мократа постелка може да се окаже смъртоносна за животното.

Кучетата, които излизат навън само за разходка и да се облекчат също имат нужда от защита в студените дни. Старите кучета, малките кученца, болните кучета, по - малките породи и тези с по - къса или рядка козина са по - уязвими от студа и трябва бързо да се прибират в дома на топло. Дебелата козина е добър изолатор и поддържа телесната температура, но само когато е суха.

Зимните пуловерчета и ботушки дават добра защита на малките кучета и късокосместите породи. Модерен пуловер за кучетаКучетата обаче имат нужда от известно време, за да свикнат със зимното облекло, затова не очаквайте още отначало да бъдат въодушевени от нещата, с които ги обличате.

Препоръчително е да запознаете кучето с дрешките няколко месеца преди периода, в който смятате да ги използвате. Може да го обличате за кратко, като всеки път им давате награда - лакомство.

Котка бяга в снегаКотките и кучетата са особено уязвими от измръзване по откритите си части от тялото, като ходилата, които не са покрити с козина. След като се приберете от разходката трябва незабавно да подсушите козината на домашния си любимец.

Използвайте само суха кърпа, защото сешоарите могат да причинят изгаряния. Солта пръскана по улиците и тротоарите за разтапяне на снега може да предизвика болезнени рани по ходилата на животните.

Затова избирайте местата за разходка, избягвайки участъците, които са обработени със сол.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...