Назад до Общи

Как да се грижите за домашния любимец след операция?

Стопаните трябва да се научат как да накарат домашния си любимец да се чувства по - удобно, когато се завърне в дома, след лечение и хирургическа интервенция. Оздравителният процес може да започне веднага след това.

Когато ветеринарния лекар освобождава домашния ви любимец от клиниката, най - вероятно ще получите дълъг списък с упътвания за потенциалните проблеми и консумативите, от които ще имате нужда. Трябва да се доверите на ветеринарите и техните екипи, защото те могат да ви помогнат много в този труден момент.

Веднага след операцията ...

Колко дълго домашния ви любимец ще прекара в клиниката, зависи от процедурата, която е претърпял. Ако искате да видите отблизо своя "приятел", трябва да попитате лекаря за разрешение.

Имайте впредвид, че обикновено усложненията се проявяват веднага след операцията, затова в този период трябва стриктно да следвате препоръките на ветеринаря за рехабилитация и възстановяване.

Как да пренесем любимеца след операцияПреди да си тръгнете от клиниката ...

Когато вашият домашен любимец вече е в състояние да бъде изписан, ветеринарят трябва да ви даде инструкции, как да се грижите за него в домашни условия.

Трябва внимателно да разберете това, което се иска от вас и ако имате някакви въпроси да ги зададете веднага.

Докторите трябва да ви покажат най - безопасния начин, по който можете да пренесете вашия домашен любимец без да го нараните и стресирате допълнително.

Ако не сте сигурни, че ще можете да изпълнявате всички указания, попитайте за някаква форма на извънболнична помощ.

Какво да правите след като се приберете вкъщи ...

Вашият домашен любимец може да усеща последствията от упойката няколко часа след операцията и може да изпитва затруднения да стои стабилно на краката си. Затова първоначално е добре да го държите на тихо и обезопасено място. Домашния любимец може да иска бързо да се върне към обикновената си ежедневна рутина, но вие трябва да му осигурите необходимата почивка.

Следоперативни грижи за кучеГрижи за кучето след операцияГрижи за котката след операцияПострадалите животни трябва да се извеждат навън, само за да свършат физиологичните си нужди. Имайте впредвид, че някои животни може да се наложи да ходят по - често до тоалетна, поради приема на много течности по време на операцията или хоспитализацията.

*Кучето ви трябва задължително да е на каишка, когато го изкарвате навън!

Давайте на домашния любимец точното количество лекарства предписани от ветеринаря. Някои от лекарствата са болкоуспокояващи и могат да предизвикат забавяне на рефлексите на животното. Затова е желателно да ограничите физическата дейност на животното и да го държите далеч например от стълбища, за да се предотвратят нежелани контузии.

Контролирайте храните и напитките, които домашния ви любимец приема. Следвайте всички инструкции и специални хранителни изисквания.

Понякога ветеринарите препоръчват животните, които се възстановяват от операция да се държат в добре обезопасена клетка, за да се ограничи тяхната физическа дейност, която може да доведе до нежелано нараняване.

Това може да бъде много трудно преживяване, особено за животни, които не са свикнали да живеят в клетка. За да се чувства по - добре домашния ви любимец в клетката можете да му оставите множество играчки и нискокалорични лакомства (ако състоянието му позволява техният прием). Можете да му оставите включен телевизор или радио, за да се разсейва. Добра идея е да поставите клетката на оживено място от къщата, където домашния любимец може да наблюдава какво правят всички от семейството.

Следоперационен мониторинг ...

Някои подувания (отоци) след операцията са нормални, но трябва да следите животното за признаци на сълзене около раната, силна миризма, болка, топлина, прекомерно образуване на синини или зачервявания.

Предпазна яка за животни след операцияАко имате някакви притеснения веднага се обадете на ветеринаря си. Не позволявайте на домашния си любимец да чеше или дъвче шевовете и превръзките си.

Ако командите на помагат, можете да използвате специална яка ("Елизабетина яка"), която няма да му позволява да дъвче раната си.

Периода на възстановяване ...

Обикновено пълното възстановяване на домашните любимци от хирургическите интервенции отнема 2 - 3 месеца, но при някои животни възстановяването може да продължи и до 6 месеца. Трябва много внимателно да следите и ръководите процеса на рехабилитация. По - дребни хирургически процедури, като например кастрация, изискват само няколко дни за възстановяване.

Какво следва ...

Трябва да спазвате всички препоръки на ветеринаря, а той да следи напредъка на вашия домашен любимец. Той трябва да премахне конците (средно 10 - 14 дни след операцията) и ако е наложително да прави периодични изследвания и рентгенови снимки (ако се налага), за да се следи подобрението на животното и зарастването на раните.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Эдравейте,имаме куче йорки на 9 години и има проблеми със эъбите.Ветеринарния ни лекар каэа че има гингивид,видимо кучето иэпитва силна болка ,постоянно спи или се крие под эавивките,поведението и е коренно раэлично.Въпросът ми е може ли кучето да иэпитва силна болка от гингивита или може да се дължи на счупен или раэвален эъб?Препоръчаха ни да не я упояваме,понеже била на 9 години.Благодаря
Стела
Здравейте на 17 този месец кастрираха пинчера ми та въпроса ми е понеже като си я взех след операцията доктора и беше сложил марличка на раната обаче тя я махнала и сега само си лиже раната доктора не ми каза да я пазя да не я лиже обаче на мен ми е притеснено да не стане някоя инфекция така?Какво да правя?
Stanislava iordanova
Zdravete na 31 mai operiraha moeto kyche pekinez kastriraha go no zapochna da se darji strano bzima si igrashka i q nosi neprekasnato i skimti hodi na kratka razhodka pie voda i se hrani normalno no zasho neprekasnoto e sas igrachkata i skimti
????????????
Деси
И какво стана с кучето ви?Питам защото мойто го оперираха под мишницата събуди се неможа да стане и нощес умря
Коментирай
loading...