🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Опитаха се да изнесат незаконно десетки животни от България

На 26-ти януари е бил предотвратен опит за нелегален износ на десетки животни, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Става въпрос за кучета и котки, които били натоварени на четири превозни средства и са били предназначени за осиновяване в страни членки на ЕС.

В две от превозните средства са открити 34 кучета, но само 19 от тях са преминали предварителен ветеринарен преглед, който гарантира тяхното здравословно състояние и са имали ветеринарно-санитарен сертификат.

Останалите домашни любимци са нямали никакви документи, които да покажат какво е тяхното здравословно състояние. Проверяващите намерили адреса на произход на кучетата, но там липсват документи за собственост на животните.

В останалите автомобили са намерени 30 животни (кучета и котки), идващи от приюти и частни домове, както и пътуващи за Германия. Приютите, от които е имало животни се намират в София област, София град, Хасково, Варна и Несебър.

По задълбочените проверки установили, че животните не са собственост на осиновители от германски произход, а все още се водят собственост на частни лица и приюти в България. Освен това се е установило, че животните нямат или не им е издадена в срокове регистрация в базата данни (Вет ИС) на БАБХ.

В крайна сметка се е установило, че паспортите и декларациите на животните не отговарят на информацията в базата данни на Вет ИС, а само тя може да гарантира здравния статус на домашните любимци и техния произход.

Осиновяването на животни в страни членки на ЕС е регламентирано и се спазват строги правила, гарантиращи здравето и хуманното отношение към животните. Необходимите документи се издават съгласно Регламент №576/2013 на ЕС и Директива 92/65/ЕИО.

Информационната система на БАБХ е свързана с информационните системи на съответните ведомства на останалите страни членки на ЕС, така че всички европейски държави са били своевременно уведомени за заловените животни.

!!!От БАБХ призовават всички граждани, които имат информация за нелегален трафик на животни да подават сигнали. Животните са най - пострадали в подобни случаи, защото се застрашава тяхното здраве, а отношението към тях е нехуманно!!!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...