🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Вижте резултатите от наблюдението на китоподобни бозайници по нашето Черноморие

Екип на Зелени Балкани и доброволци проведоха проучване на китоподобните бозайници в акваторията на ЗЗ "Ропотамо" и ЗЗ "Странджа".

То се проведе от 1-ви до 4-ти април 2016 година по проект "Гражданска подкрепа за проучване на черноморските китоподобни по българското крайбрежие".

Доброволците прилагат на практика знанията, придобити по време на теоретичните обучения относно определянето на китоподобните бозайници в тяхната естествена среда.

Работи се по международно утвърден висококачествен метод за отчитане на разстоянията по линейни трансекти с цел изследване на разпространението, числеността и плътността на видовете.

"Море, слънце, вятър и... делфини! Игриви, любопитни, малко срамежливи. Изключително вдъхновяващо преживяване, което ме накара да се замисля за пореден път за ролята и отговорността на човека като част от природата. И разбира се, удовлетворението, че допринасям с нещо за опазването на тези прекрасни животни не може да се сравни с нищо друго. Благодарности на всички, които споделиха това с мен!" - споделя впечатленията си Теодора Илиева, доброволец от екипа.

Ето и резултатите от проучването:

  • Регистрирани са общо 67 наблюдения на китоподобни, най - многобройни от които са Морските свине (Phocoena phocoena), следвани от Афалите (Tursiops truncatus) и само едно наблюдение на Обикновен делфин (Delphinus delphis).
  • Наблюдавани са също така редица редки и интересни видове птици като Трипръсти чайки (Rissa tridactyla), Средиземноморски буревестници (Puffinus yelkouan), Качулати корморани (Phalacrocorax aristotelis) и Черногърбо каменарче (Oenanthe pleschanka).

Събирането на данните за числеността и разпространението на китоподобните бозайници е изключително важно за тяхното опазване. А чрез обучаването на експерти и доброволци, които да работят в тази посока, се попълва Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, каквато всъщност е целта на дадения проект.

За допълнителна информация: Димитър Попов, координатор на проекта
тел: 0885108712; e-mail: dpopov@greenbalkans.org

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...