Назад до По света

Откриха десетки живи животни вързани в чували

Над 100 изплашени до смърт животни бяха открити живи и завързани в чували в багажното отделение на автобус във Виетнам. Тяхната крайна дестинация е била Източна Азия, но за щастие са би открити точно на време.

Хората отговорни за спасяването на тези животни са от Save Vietnam's Wildlife (SVW), Организация за спасяване на дивата природа във Виетнам.

Членове на организацията проверявали автобус в Северен Виетнам, когато открили 32 панголини в критично състояние и 69 костенурки пренасяни от трафиканти.

Панголините били свити на кълбо и натъпкани в чували. Отначало животните били изплашени до смърт, но постепенно започнали да се отпускат, усещайки, че мъките им са приключили.

Полицията все още разследва кои са участниците в контрабандния канал за панголини и костенурки в туристическия автобус, но за съжаление схемата е много често срещана, особено за панголините, най - честите жертви на трафика на животни.

Тези уникални бозайници са известни още с името люспеници, тъй като са покрити с броня от кератинови люспи, наподобяващи шишарка. Именно най - отличителната им черта (люспите) е основна причина животните да са обект на трафик.

В Далечния Изток люспите на това животно се използват в традиционната медицина, тъй като се смята, че имат много силни лечебни свойства, а месото се счита за голям деликатес.

В дивата природа бебетата панголини са изключително привързани към майките си и често се качват на гърбовете или опашките им. Трафика на животни обаче често разделя майките от техните малки и нанася непоправими щети на малките.

Затова работата на спасителните организации е много важна. Спасените животни минават през период на рехабилитация, след което отново се връщат в дивата природа.

Според данни на природозащитниците само за последното десетилетие около 1 милион люспеници са загубили живота си, в следствие на нелегалната търговия. Това е довело до сериозно намаляване на популациите и вида вече е сериозно застрашен.

Доброволците от "Save Vietnam's Wildlife" са поставили заловените панголини в транспортни кутии, за да ги върнат в спасителния център. Там животните прекарват няколко седмици, докато се възстановят физически и психически, след което се връщат отново в дивата природа. В момента животните се възстановяват много добре и се очаква скоро да бъдат пуснати на свобода.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

"Padovan" - Изсушени рибки за костенурки
14.30
лв
14.15
лв
Промо до -1% изненада при поръчка над 60 лв Актуално в Зоомагазина

Отзиви

Бастет
Боже господи добре че са ги открили
Виж още отзиви
Коментирай
loading...