Назад до По света

САЩ забрани търговията със слонова кост

Във вторник (4 март 2014 година) в САЩ бе приет закон, с който се забранява вътрешната търговия на слонова кост.

По този начин американските власти се надяват да помогнат на африканските страни да се справят с бракониерството, което започна да придобива застрашителни размери.

Администрацията на Белия дом забранява всякакъв вид внос на африканска слонова кост, включително антични предмети и всякакъв търговски износ от САЩ към други страни с изключение на регистрираните антики, които съдържат слонова кост. До сега слоновата кост се изнасяше най - вече в Азия и Близкия изток, където бивните от слонове и роговете от носорози се използват в традиционната медицина.

Бракониерството в Африка започна да се увеличава изключително много в последните години и пристигат много тревожни сигнали за избити цели стада от слонове, за да им се вземат бивните. От Белия дом заявяват, че тази забрана е най - добрия начин, по който САЩ може да подпомогне борбата с бракониерите и увеличаването на популацията от слонове в дивата природа. Единственото изключение се допуска за антиките, които съдържат орнаменти от слонова кост, но те трябва да са на повече от 100 години, за да попаднат в разрешителния списък.

По време на посещение в Танзания миналата година Барак Обама подписа договор за програма на стойност 10 милиона долара, за намаляване на бракониерството. Това доведе до създаването на работна група, която трябва да разработи стратегия за овладяване на незаконната доходна търговия, която по груби сметки се изчислява на 7 до 10 милиарда долара годишно.

В момента на черния пазар килограм слонова кост струва около 3 хиляди долара, а рога от носорог струват повече от теглото си в злато. Именно затова бракониерите стават все повече и са готови на всичко. Само в Камерун за последната година са убити около 450 слона. Статистиката показва, че в момента в Африка живеят около 500 хиляди слона, но техния брой намалява с около 35 хиляди на година.

Рейтинг:

Свързани продукти

"Padovan" - Изсушени рибки за костенурки
14.30
лв
14.15
лв
Промо до -1% изненада при поръчка над 60 лв Актуално в Зоомагазина

Отзиви

Коментирай
loading...