Назад до У нас

Първото бебе лешояд на име Първолет пое своя път към свободата

Бебето лешояд, което се излюпи пред очите ни през април месец 2014 година, вече е част от групата белоглави лешояди, на които им предстои да бъдат пуснати на свобода.

Това са 34 птици, дошли от Испания като част от проекта "Завръщане на лешоядите в България".

Служителите на Спасителен център за диви животни към Зелени балкани, Стара Загора, се погрижиха всички те да преминат през преглед, обезпаразитяване и маркиране.

Специалните марки на крилата и пръстените, които се поставят на пернатите, ще послужат за бъдещото им проследяване и разпознаване от природозащитниците.

Белоглавият лешояд на име Първолет е първородният син на двойката птици, които също ще поемат към своя път към свободата.

Тъй като той е излюпен в България, за да се различава от останалите си събратя, получава специална маркировка - зелен пръстен с номер B65 (B като България) и синя крилна марка със същия номер.

За разлика от неговата, марките на птиците, пристигнали от Испания, са жълти на цвят. Те са последните лешояди, които идват в рамките на този проект.

От Зелени балкани изразяват надеждата си, че в компанията на останалите птици Първолет ще се научи да живее като истински див лешояд, да намира сам храната си и да разкъсва жилавите кожи на животните, с които се храни.

След като са прекарали около един месец заедно, белоглавите лешояди се отправят към специализирани волиери. Те се намират в Стара планина и Кресна и служат за адаптация на птиците. В продължение на няколко месеца редките птици ще имат възможността да се опознаят с индивидите, които вече са пуснати на свобода и да се ориентират в тази среда.

Нека стискаме палци на Първолет и да му пожелаем "На добър път!"

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...