🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Първото яйце на брадати лешояди у нас вече е факт след неуморния труд на Зелени балкани и повече от 60 години очакване

Екипът на Спасителен център за диви животни към Зелени балкани излезе с невероятно положителна новина. Появило се е първото яйце на двойка брадати лешояди! Това не се е случвало у нас за последните над 60 години.

Тази малка голяма победа реално е сбъдната мечта за всички природозащитници в Центъра, които през тези години полагат усилен труд, преминават през немалко разочарования и перипетии, неуморна работа и напрегнато очакване.

Още през 1996 година, когато започва работа Спасителният център, една от идеите на основателите му е възстановяване на изчезнали видове в България, като едно от първите места заема именно брадатият лешояд.

През 2007 година от Зелени балкани правят крачка номер 1 в тази посока, когато при тях пристигат две птици от вида брадат лешояд. Те са изпратени от д-р Ханс Фрей от австрийския специализиран размножителен център на име "Ричард Фауст".

Женската, която до ден-днешен е част от двойката, е със 75% азиатска и 25% критска кръв, благодарение на което е много ценна заради балканските си гени. Но за съжаление 1 месец след пристигането си мъжкият умира от гъбичното заболяване аспергилоза. Затова дамата продължава опитите с настоящия си партньор, който е 1 година по-голям от нея и носи 100% азиатска кръв. До този момент те все още са единствените брадати лешояди в България от изчезването на вида по нашите територии в средата на 20-ти век.

След 9 години на дълго очакване, когато в началото на 2016 година двойката сформира семейство и започва да копулира активно, точно на 7 февруари се появява тяхното първо яйце!

Неопитната майка почти не става от гнездото, полагайки чудесни грижи за яйцето си, имайки предвид колко е млада. Това обнадеждава специалистите, че птиците ще успеят да измътят отрочето си сами.

Все пак екип от природозащитници, двама от членовете на който са в Австрия и Испания, наблюдават детайлно състоянието на лешоядите чрез камери, монтирани в клетката им. А ако се наложи някаква намеса, служителите на Спасителния център са готови да реагират моментално.

Въпреки че до достигането на заветната цел (брадатите лешояди да бъдат възстановени като вид у нас и да виждаме как се реят в небето над България) остава още доста време, ние от BauBau.bg със сърдечна признателност поздравяваме целия екип на Зелени балкани и им пожелаваме успех в тази нелека, но безкрайно благородна и добра кауза!

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...