Назад до У нас

Неизвестно досега местообитание на белошипа ветрушка откриха в източна България

Изненадващото за всички природозащитници откритие е направено от Спасителния център за диви животни на Зелени балкани. Те получават данните за неизвестното досега местообитание по неочакван начин.

На 23 юни 2014 загрижени хора занасят в спасителния център белошипа ветрушка от мъжки пол, която се намира в окаяно състояние. Служителите в центъра са удивени от този рядък за България пациент, знаейки, че единственото му място за гнездене е в региона на Сакар планина.

Освен това, самото природозащитно сдружение работи по проект "Възстановяване на белошипата ветрушка", финансиран от програмата LIFE на ЕС. Оказва се обаче, че новооткритото й местообитание не е част от колонията, създадена от Зелени балкани, което още повече ги изненадва. Самата птичка също не е сред освободените в рамките на проекта индивиди, тъй като няма нито един орнитологичен пръстен за маркировка.

Всичко това подтиква служителите от дружеството да извършат наблюдения в територията, от която е донесена ветрушката, чрез които установяват наличието на поне две гнездящи двойки птици от този вид. Наблюденията се осъществяват в трудно достъпни места в района на област Бургас, което също затруднява работата на природозащитниците.

Все още не се знае точния брой на новооткритите застрашени от изчезване соколчета, поради това, че в този период от годината те вече са напуснали гнездата си и не се придържат толкова към тяхното местоположение. Но все пак фактът, че са открити нови индивиди изцяло променя в положителна посока данните за разпространението на този вид в България.

Оттук нататък ще бъдат извършени по - задълбочени изследвания, които ще дадат точна информация за заеманите от белошипата ветрушка територии и числеността на популацията й по тези места.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...