Назад до По света

Пчелите изчезват мистериозно

Медоносните пчели са от изключително важно значение и намаляващите им популации са много стряскащ проблем. Тъй като опрашват цветчетата на растенията те са отговорни за над 130 различни плодови и зеленчукови култури, които ядем. В резултат на намалените популации от медоносни пчели, цената на някои от тези култури вече нараства чувствително.

Измирането на пчелите е глобален феномен и световен проблем, но също както климатичните промени то не е безпрецедентно. В Ирландия е документирано голямо измиране на пчели през далечните 992 г. и 1443 г. През 1903 г. в Юта загиват над 2000 колонии пчели.

През 1906 г. 100% от пчелите на остров Уайт Великобритания загиват, като това се повтаря също през 1996 г. и 2006 г. Пчеларите в Пенсилвания САЩ редовно съобщават за голям брой пчели от техните кошери, които измират.

Учените все още не могат да дадат ясен отговор защо изчезват пчелите. Най - странното нещо в тази история е липсата на трупове. Те буквално се изпаряват без никаква следа. Най - добрите изследователи в света от американското министерство на земеделието и Европейският съюз работят усърдно, за да разрешат тази мистерия. Но както всеки знае без доказателства мистериите се решават много трудно.

И все пак какво убива пчелите?

В последните години се появиха множество теории за вероятните причини, които убиват пчелите. Отговорите варират от малко вероятните причинители като мобилни телефони или извънземни, до много по - солидните такива, като пестициди, болести и загуба на местообитание.

Най - новите научни изследвания са върху две широко разпространени болести, които може да са потенциалния причинител за измирането на пчелите. Това са израелският остър парализиращ вирус (Israeli Acute Paralysis Virus) и гъбичните инфекции наречени (Nosema).

Много пчелари и учени са насочили вниманието си към пестицидите, като евентуален причинител за измирането на пчелите и по - специално към определен клас пестициди наречен (neonicotinoids). Проблема е, че тези пестициди имат много дългосрочен ефект и ако те са причинителя още дълги години ще оказват своето пагубно влияние.

Какво можем да направим?

Ние хората трябва веднъж завинаги да осъзнаем, че пчелите не са някакви досадни насекоми, а едно от най - важните животни на планетата, от които зависи изхранването ни и съществуването ни като цяло.

Защо пчелите изчезватВсеки може с малко усилия да направи нещо по въпроса с опазването на пчелите. Отглеждайте пчели и увеличавайте кошерите си или пък съдете цветя, които се опрашват от пчели.

Най - малкото осъзнайте жизнено важното значение на пчелите за живота като цяло и ценете пчелният мед.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...