🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Странен син мед се появи във Франция

Последната година природата ни подложи на какви ли не изпитания. Първо бе суровата и студена зима, след това незапомнената суша и жега през лятото. Всичко това се отразява на количеството и качеството пчелен мед, добиван почти навсякъде из Европа.

На пчеларите от малкото френско градче Рибовийе, обаче им се случи нещо много необичайно, съобщава френският всекидневик Le Mond, цитиран от dnevnik.bg.

В разгара на лятото през август много пчелари от района с голямо притеснение установяват, че пчелите им носят странен на цвят нектар син, зелен или шоколадов на цвят. Скоро след това пчеларите започват да вадят от кошерите странен мед, който е син на цвят.

Засегнатите пчелари веднага са се оплакали на местната асоциация на пчеларите и след кратко 3 седмично разследване причината за необичайния мед е била разкрита. В близост до градчето се намира завод за метанизация на отпадъци. В него се произвежда биогаз чрез разграждането на хранителни отпадъци с най - различен произход.

Във въпросният завод е намерена колония пчели под един от големите контейнери, които съхраняват хранителните отпадъци и в този контейнер разследващите се натъкват на същата синьо - зелена течност, която пчелите носят в кошерите. Става ясно, че това са отпадъци на американската фирма за захарни изделия Mars, която има няколко завода в региона за производство на известните бонбони M&M.

След установяване на причинителя на синия мед от ръководството на на завода за метанизация са обещали на пчеларите в най - кратки срокове да изпразнят и почистят контейнерите и поемат ангажимент в бъдеще да съхраняват по - сигурно подобни отпадъци, за да нямат пчелите достъп до тях.

Това обаче не топли особено местните пчелари, които търпят големи загуби. Синият мед, който са изкарали е непродаваем, а дали семействата им от пчели са пострадали сериозно от угощението с остатъци от бонбони ще се разбере най - рано през пролетта на 2013.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. мими
нека има разнообразие
Виж още отзиви
Коментирай
loading...