🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до По света

В Кърджали ще има голям и модерен приют за животни по примера на турски град

В град Осмагаази, Бурса, е изграден един от най - големите и модерни приюти за бездомни животни в Европа.

По негов пример още в първите месеци на новата 2015 година ще започне създаването на такава институция и в Кърджали, уверяват управниците на града ни.

Те бяха на посещение в побратимения турски град, където видяха с очите си как функционира един такъв уреден и модерен приют.

Там животни от различни видове, които са останали без дом, биват спасявани, лекувани, обучавани и подготвяни за осиновяване.

Цялата площ на приюта се простира на 114 декара земя, като той разполага дори със собствен гробищен парк за животните. В това огромно пространство са разположени над 20 постройки, снабдени с подово отопление.

Към тях работят добре оборудвани клиники с операционни зали, както и помещения за престой и възстановяване на ранените пациенти. В приюта намират подслон повече от 150 котки, 300 кучета и 13 коня, включително 1 пони.

"Бихме искали да почерпим от този добър опит, ето защо вече имахме разговор с кмета на общината г-н Мустафа Дюндар. Той ни увери, че техните специалисти могат да ни бъдат от полза, когато проектираме такъв приют и в Кърджали", каза кметът на града ни инж. Хасан Азис.

Приютът в Осмагаази е изграден напълно с общински средства, като разполага с бюджет от около 2 млн. турски лири. Издръжката на институцията за 1 ден струва на Общината 1700 лири.

Важно е да се отбележи, че конете продължават да работят. Под ръководството на професионален дресьор и двама негови помощници, те служат за ефикасна превенция и лечение на възрастни хора и деца (хиппотерапия). За тази цел се използват два манежа (закрит и открит), също собственост на приюта.

За доказателство на ефективността му от този голям дом за животни ежегодно изнасят данни от статистиката, която се води. През изминалата година са осиновени 550 животни, кастрирани - 4 000 кучета и излекувани - 10 000 животни. Според служителите на приюта това е една голяма част от решението на проблема с бездомните кучета в областта.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...