Назад до Перитонит при кучето

Перитонит при кучето

  1. Перитонит при кучето
  2. Етиология на Перитонит при кучето
  3. Патогенеза на Перитонит при кучето
  4. Клинични признаци на Перитонит при кучето
  5. Диагноза, развой и прогноза на Перитонит при кучето
  6. Лечение на Перитонит при кучето

Клинични признаци на Перитонит при кучето

Перитонитът протича остро и хронично и в зависимост от характера на възпалителния ексудат бива серозен, фибринозен, хеморагичен, гноен и гнилостен.

Остър дифузен перитонит

Клинични признаци на Перитонит при кучетоКлиника при Перитонит при кчуетоАускултация на корема при Перитонит при кучетоЗапочва обикновено с болки в коремната област. Кучетата показват кифоза, като коремът е силно прибран и твърд. При най - малкото натискане на коремните стени те силно изквичават и правят опит да хапят.

Движат се схванато и избягват късите обръщания, продължителното лежане и стоене на крака.

Вътрешната телесна температура е силно повишена и достига до 40 - 41 С°, но понякога може да бъде и в границите на нормата, поради което по нея не може винаги да се съди за тежестта на възпалителния процес.

Пулсът винаги е ускорен и може да достигне до 140 удара в минута, като още в началото на заболяването става слаб, мек и малък, а по - късно - неуловим.

Сърдечният тласък е усилен (появява се съдова недостатъчност). Често се установява спадане на кръвното налягане, придружено с изстиване на перифериите части на тялото.

В хемограмата се установява левкоцитоза или неутрофилия и ядрено разместване наляво, достигащо до миелоцити с лимфопения и монопения.

Конюнктивите са дифузно и мръсно зачервени или цианотични. Дишането е преимуществено от костален тип поради болките от възпаления перитонеум.

При набиране на голямо количество ексудат в коремната кухина при перкусия на корема се открива тъпота с хоризонтална граница.

В повечето случаи при аускултацията на корема се установява заглъхване на перисталтичните шумове.

Почти винаги се наблюдава запек, а в началото на заболяването може да се установи късо траеща диария.

Често животните проявяват странгурия и задържане на урината (при възпаление на серозната обвивка на пикочния мехур). При изследване на урината се откриват протеини и индикан в голямо количество.

При кучетата много често се наблюдава повръщане или опити за повръщане. Болните нямат апетит, отпаднали са и проявяват сънливост.

Локален и хроничен перитонит

Oбикновено протичат със слабо повишаване на вътрешната телесна температура, болезненост при дълбока палпация на корема, намаляване на апетита, слабо ускоряване на пулса, т.е. всички признаци са по - слабо изразени, отколкото при острия дифузен перитонит.

Рейтинг:

Свързани продукти

Отзиви

д-р БауБау
До 1. Ана - надяваме се да сте взели навременни мерки и сте завели кучето на ветеринар, тъй като от описаните от Вас признаци състоянието изглежда тежко.
Ана
ПОМОГНЕТЕ,МОЛЯ ВИ!Кучето ми диша тежко и има твърд,подут корем.Едвам се движи.Има доста голяма температура и наскоро роди 4 кученца.Не влиза да ги кърми много често,защото я дерат или по друга прияина.ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!!!
Коментирай
loading...