Назад до По света

Продължава мистериозното измиране на бебета южни китове

Учените все още не могат да установят каква е причината за мистериозното измиране на стотици бебета южни китове, около бреговете на Патагония.

Първите признаци на този процес са забелязани още преди едно десетилетие, но въпреки това все още остава загадка какво причинява това измиране на малките.

До момента няма доказателства за инфекциозни болести или смъртоносни токсини в пробите от тъканта на мъртвите китове и това увеличава загадката, пред която са изправени учените.

Китовете обичат да се събират в спокойните заливи, около полуостров Валдес, който се намира по патагонското крайбрежие на Аржентина и да раждат там своите малки.

От 2003г. до сега са намерени поне 605 умрели малки китчета в този регион. От тях 538 са били новородени. През последната година смъртността е била особено голяма. Загинали са 116 южни китчета, от които 113 са били новородени. Това означава, че 1/3 от всички новородени през 2012г. са загинали.

Обикновено южните китове раждат своето първо малко, когато достигнат 9-годишна възраст. Това означава, че след около 10 години ще има значително редуциране на новородените китчета и ако смъртността се запази на нивата, на които е в момента това може сериозно да застраши оцеляването на този вид китове.

Ситуацията е много обезкуражаваща за този вид китове, който успя да възстанови част от своята популация, след като тя бе силно редуцирана в следствие на китоловната индустрия. Популацията и в момента все още е само една малка част от това, което е била в миналото.

Южните китове все още не са вписани в книгата със застрашени видове, но еколозите предупреждават, че ако тайнственото измиране на малки продължи със същите темпове, това може да доведе до изчезването на целия вид.

Според учените в момента в Северния атлантик популацията на южни китове се е свила само до около 500 индивида.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...