Назад до У нас

Протест срещу скандалните промени в Закона за защита на животните

Против планираните промени в Закона за защита на животните (ЗЗЖ) протестираха днес пред Министерството на земеделието и горите. Природозащитниците и гражданите, които дойдоха на протеста, стигнаха и до Министерски съвет.

Техните искания са свързани с това да не отпадат някои основни точки от закона, свързани със справянето с популацията на бездомните животни.

Според сегашните изисквания в ЗЗЖ след като едно животно се прибере от улицата и се кастрира в приюта, то се връща на мястото, откъдето е било взето. Това представлява така наречения принцип "кастрирай и върни".

Но в промените се предвижда нова клауза, а именно: Ако живущите в района, от който е взето кучето, не са съгласни след кастрация то да бъде върнато на същото място, от приюта няма да имат право да го върнат.

Според Аксиния Боснева, фондация "АФА България", това ще допринесе за зачестяване на евтанизирането на бездомните животни. Поради факта, че повечето хора няма да бъдат съгласни кучетата да се връщат в техния квартал и поради това, че приютите нямат толкова голям капацитет, тяхната евтаназия ще е единственото решение на проблема.

Ето защо част от протестиращите бяха поканени на среща в Министерството, за да се обсъдят по - подробно готвените промени. На тази среща природозащитниците получиха обещание, че евтанизирането няма да присъства като вариант в предложенията за промяна на закона. Освен това, от Министерството увериха протестиращите, че следващата седмица ще има възможност да се внесат нови предложения.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...