🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до У нас

За първи път в България улично куче ще работи като терапевт на дете с увреждания

Запознайте се с Тами, първото улично куче - терапевт в България! Тя вече е в прегръдките на 9-годишния Димо от Бургас.

Четириногата героиня, която допреди година е живяла на улицата, получава мисията на живота си! Тя ще помага на Димо да каже думичката, която не е успял да произнесе вече 9 години – "татко".

Тами е предадена на семейството на детето пред сградата на Общината в Бургас.

Личната история на животинчето е като от приказка. Тами е спасена от варненската организация "Щастие на 4 лапички". Те я обезпаразитяват, ваксинират, кастрират и чипират. В паспорта й условно е отбелязана дата на раждане – февруари 2014 година.

Изпратена е при Зорница Атанасова, която е представител на "Анимал хоуп България – Бургас". През месец май 2014 година фондация "Апорт" приема Тами за обучение. Първоначално целта е да работи с психолог по време на негови сеанси с деца.

"В последствие решихме да я подготвим за помощник при терапиите на малкия Димо Иванов, който страда от детска церебрална парализа. Канистерапията е особено подходящ подход за развитието на фината и общата моторика, речта и комуникативните способности, интелектуалното и емоционално развитие и много други", споделя Зорница Апостолова.

Майката на детето е невероятно щастлива от случващото се, когато вижда, че Димо прегръща кученцето и го гали по главата.

"При Димо логопед и кинезитерапевт ще ползват различни игрови подходи с кучето. По този начин и рехабилитацията му ще бъде по - ползотворна", казва майката Христина.

Тя споделя, че се надява Тами да помогне на Димо да произнесе думата "татко", понеже детето има проблем с казването на някои букви.

Към момента фондация "Апорт" не получава никаква финансова подкрепа. Издръжката на животните се осъществява изцяло с лични средства и малки дарения, а обучението на Тами е плод на доброволен труд. Това отлага дипломирането й с няколко месеца, но тя вече е готова за Димо.

Точно на празника Благовещение Димо и Тами са благословени от отец Петър от бургаския православен храм "Св. св. Кирил и Методий". Той им пожелава здраве, а на фондацията да продължава да бъде посланик на доброто!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. Чиху
Маринка, Кученцето няма определена порода, но това не е пречка да помогне на детето в нужда! :) Както каза, ДАНО успее! :)
1. Маринка
каква порода е този сладур и дано успее в начинанието,пожелавам го от сърце и на двамата
Виж още отзиви
Коментирай
loading...