Назад до Птици

Птици

Хранене при птиците

Птиците прекарват повечето от времето си в търсене на храна. За да могат да летят, те се нуждаят от много храна, която да им осигурява енергия.

Много от тях се хранят с дребни животни, които хващат на сушата, във въздуха или във водата. Други използват растенията и ядат плодове, семена, нектар и полен. Някои имат смесено меню. За разлика от бозайниците малко птици се хранят с трева или листа на други растения.

Хранещи се с риба

Голямата сива чапла хваща риби, като ги набожда на клюна си. Други рибоядни птици сграбчват плячката си с нокти, спускат се над нея или я преследват във водата.

Хранещи се със семена

Различните видове птици се хранят с различни семена. Обикновено те разтварят обвивката на семето, преди да го изядат. Щиглецът е типична хранеща се със семена птица. Яде и магарешки тръни.

Насекомоядни

Насекомоядните птици търсят храната си по земята или върху растения, или я улавят във въздуха. Жълтоглавото кралче например се храни високо по дърветата. Както и други дребни насекомоядни птички, то е експерт в забелязването на скрити в листата и кората на дърветата насекоми.

Месоядни

Много птици се хранят с дребни животни, но совите и грабливите птици са се специализирали в улова на по - големи животни като бозайници, влечуги и други птици. Закривеният им клюн им позволява да разкъсват храната преди да я погълнат.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...