Назад до Птици

Птици

  1. Птици
  2. Основна характеристика на птиците
  3. Пера при птиците
  4. Полет при птиците
  5. Хранене при птиците
  6. Сетива при птиците
  7. Размножаване при птиците

Полет при птиците

Този сложен начин на придвижване при птиците изисква изключителна координация. Някои птици стоят във въздуха, махайки с криле почти непрестанно, но други разперват крилата си и се носят по въздуха, като използват естествената извивка на крилата си, за да се издигнат. По време на полет птицата нагласява формата на крилата си, за да променя скоростта и височината.

Форма на крилата

Птиците са развили разнообразни по форма крила, които им позволяват да летят по различни начини. Някои крила осигуряват издигане нависоко, но не позволяват да се развие голяма скорост. Други създават възможно най - малко триене, когато порят въздуха, и така позволяват на птицата да лети по - бързо.

 Крило на гълъб Крилата на гълъба позволяват добра маневреност, когато са разперени и бърз полет, когато са частично прибрани
 Крила на ветрушка Големите крила на ветрушката осигуряват издигане, тъй като птицата непрестанно ги размахва, докато се рее във въздуха
 Крила на яребица Крилата на яребицата са оформени за издръжливост, а не за скорост. Яребицата лети, като пляска с криле
 Крила на сокол Крехките крила на сокола скитник частично се прибират, когато той се спуска от небето към плячката си

Нелетящи птици

В процеса на еволюция някои птици са загубили способността си да летят. Нелетящите птици не се нуждаят от леко тяло и въпреки че някои от тях са доста дребни, като цяло те включват най - големите птици, живели някога.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...