Назад до Рахит

Рахит

Етиология и патогенеза на Рахит

Рахитът може да се прояви при недостиг в храната на калций, на фосфор или на двата елемента едновременно.

Причини за Рахит при агнетатаПричини за Рахит при прасетатаНедостиг на калций и фосфор може да се получи при отглеждането на прасета и агнета с краве мляко, което е по - бедно на калций и фосфор, отколкото млякото на свинята, и овцата. Освен това прасетата и агнетата не могат да използват напълно калция и фосфора на кравето мляко.

Рядко може да се стигне до недостиг на калций и фосфор в майчиното мляко, тъй като съдържанието им в млякото не се влияе от храната на майката.

Само когато поради недостатъчно хранене на майката млякото намалее, малките може да заболеят от рахит вследствие на незадоволителното снабдяване на техния организъм с калций и фосфор.

Недостиг на калций и фосфор може да се получи при хранене на младите животни с фуражи, бедни на минерални вещества - цвекло, картофи, слама и др., или с фуражи, богати с фосфор и бедни на калций - фий, ръж, овес, ечемик, царевица.

Заболяването може да бъде предизвикано при хранене с фуражи, които съдържат киселини - престояла каша от захародобивната промишленост, големи количества силажирани фуражи и др.

Предразполагащо влияние за възникване на рахита оказват нехигиеничните помещения, недостатъчното излагане на животните на слънце, някои хронични заболявания и липсата иа движение.

Голямо значение в етиологията има недостигът на витамин D в храната, вследствие на което се нарушава нормалното костообразуване. Витамин D преди всичко спомага за усвояването на калция от храната и за отлагането му в костите. Освен това той поддържа оптималното съотношение между калциевите и фосфорните соли в организма.

Ето защо, когато получават храна, бедна на витамин D, но съдържаща калциеви и фосфорни соли в подходящо съотношение, животните не заболяват от Рахит. Ако се наруши обаче това съотношение, те лесно заболяват.

За да могат да участват в изграждането на костите, калциевите и фосфорните соли трябва да се намират в подходящо разтворено състояние. В такова състояние тези соли се поддържат от витамин D и с участието на паратхормона се изгражда костното вещество.

При недостиг на калций и фосфор в храната, кръвта обеднява на калциеви и фосфорни йони и за да се отстрани този недостиг, започва усилено излъчване на тези елементи от костите,  които поради  това обедняват на тях.

Недостигът на единия от двата елемента става причина за  извличането  му от костите за нормализиране на калциево - фосфорното съотношение. При излишък на единия елемент, за да се неутрализира настъпилата ацидоза или алкалоза в кръвта, от костите се извлича другият елемент. За строежа на костите е  необходим калциево - фосфорен комплекс, който да може да се адсорбира и е независим от количеството на калция и фосфора в кръвта.

При Рахита този комплекс е в недостатъчно количество и поради това вкостяването на хрущялите и новообразуваната костна тъкан се разстройва. Оформените вече преди настъпването на Рахита кости обедняват на калциеви соли, стават меки, лесно се огъват от тежестта на тялото и се деформират или счупват.

Обедняването на организма на калциеви йони води към изменения в обмяната на веществата и в някои тъкани. Тонусът на мускулите намалява, а стомахът и червата изпадат в атония, която довежда до храносмилателни разстройства.

Обмяната на азота се нарушава, в резултат на което животните се изтощават и умират. Недостигът на калциеви йони в кръвта е причина за повишаване раздразнимостта на нервната система и за гърчове на мускулите.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. mima - Рахитът, който е описан в тази статия се отнася за селскостопанските животни. Очаквайте скоро статия "Рахит при кучетата".
1. mima
rahit pri rodvailerite
Виж още отзиви
Коментирай
loading...