Назад до Хамстер

Размножаване и бременност при хамстера

Хамстерите достигат полова зрялост след навършване на 2 месеца (при някои може да настъпи малко по - късно, а именно към 90-дневна възраст).

От този период нататък са в състояние да се размножават и да създават поколение. Те са полициклични животни и могат да се размножават целогодишно.

Чифтосване

Ако двата хамстера, които ще се чифтосват живеят заедно, едва ли ще срещнете някакъв проблем. След чифтосването им задължително трябва да ги разделите!

Чифтосване хамстерПолов акт хамстерБременност при хамстераБебета хамстериАко обаче бъдещото поколение ще се създава от мъжки и женски, които тепърва се запознават, може да има някои пречки, а именно да проявят агресия един спрямо друг.

Затова е препоръчително да се пусне женският хамстер при мъжкия, а не обратно. Това се прави, тъй като женския може да прояви агресия и да отблъсне мъжкия в опит да защити територията си.

Ако двата хамстера не се чифтосат от първия път, може да опитате след 24 часа отново. Желателно е да слагате кожени ръкавици, за да избегнете риск от ухапване!

Половият им акт продължава от 15 минути до час. При загуба на интерес един към друг е наложително да ги разделите!

Признаци на бременност

Първите признаци на бременност на женската ще познаете след около седмица от началото на бременността. Коремът й постепенно започва да се увеличава настрани, а млечните й папили придобиват по - розов цвят и наедряват. Промяна в апетита може и да няма.

Бременност и раждане

Бременноста при хамстерите продължава средно 16 - 20 дни (15 - 16 при златистите хамстери и 20 - 22 дни - при хамстерите-джуджета).

В края на бременността женската започва да оформя своето гнездо, събирайки стърготини в единия край на аквариума (клетката). Там съхранява и повече храна от обикновено.

Раждането най - често настъпва през нощта и продължава обикновено от 30 минути до час. Малките най - често са 7 - 8, като понякога по - възрастните женски (над 1,5 години) раждат 10 - 12 малки (може и повече).

По време на раждането, което става в седнало положение, малките излизат в промеждутъци от 1 минута до половин час.

Малките хамстерчета се раждат слепи и голи, без козина. Проглеждането им става обикновено след около 2 седмици (10 - 14 дни след раждането).

Важно е да знаете, че както при някои гризачи, и при хамстерите е възможна проява на канибализъм, т.е. майката да изяде своите малки. Това често се случва при първа бременност на хамстера или, когато бебетата бъдат често пипани или хващани. Затова, когато вашият хамстер роди се опитайте да бъде на спокойно място, не го хващайте поне първата седмица, включително не притеснявайте и малките.

Препоръчително е клетката или аквариума, в който е майката, да е затъмнен. Това може да постигнете като го облепите с вестници например. Първите дни е добре да храните майката като слагате храната с ръкавица или щипка така, че тя да не вижда директно вашата ръка. Така ще остане максимално спокойна и ще избегнете неприятното изяждане на малките.

Майката храни малките около 3 седмици след раждането им, но въпреки това те много рано започват да ядат храните, които са в гнездото им. След 35 - 40 дни стават напълно самостоятелни. Добре е след този период, те да бъдат отделени от майката, тъй като не са редки случаите, в които тя започва да проявява и агресия към тях.

След период от около 10-тина дни майката е в състояние отново да забременее. Тя се разгонва на всеки 4 - 5 дни.

Интересен факт: ако разплода на хамстера не се ограничи, в продължение на една година, потомството на една двойка би достигнало внушителната цифра - 300.

*Още полезни съвети за отглеждане на хамстер: ТУК

Рейтинг:
3.4/5 на базата на 8 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Цветомир
Д-р БауБату май липсва.....
Цветомир
Ако мъжкия и женския са брат и сестра , това проблем ли е да се размножават?
A moite malki sa na 17 dni i maikata e pak bremena predi 3 dni se zagoni a malkite oshte q bozaqt kakvo da pravq
Божедара
Когато сменях опилките забелязах течност от канала от който пишка,течността беше бяла и наподобяваше гной.Въпроса ми е дали може да е болест или по скоро семенна течност,хамстера е на 3 месеца
Веско Атанасов
Да ви се похваля този месец си купих 2 мини хамстера мъжки и женски а малко след това женската ми се разгони и точно около 20 ти 21 ви тя роди няколко бебета но не знам тяхната бройка и съм супер щастлив и цялото семейство си живеят заедно
Виж още отзиви
Коментирай
loading...