Назад до Вълнисти папагали

Размножаване при вълнистите папагали

Най - важното, което трябва да осигурите на вашето папагалче в периода на мътене е самостоятелно "гнездо".

То може да бъде закупено от специализиран зоомагазин или направен ръчно. За целта ви е нужна дървена кутия с приблизителни размери от 15x15x20 см, която да се застели със стърготини.

На предната й страна трябва да изрежете кръгъл отвор с диаметър около 7 см и да оставите капак, който да се отваря. Бъдещата майка снася средно през 2 дни по едно яйце, което е с бяла черупка.

След 10 дни яйцата са вече 5 (броят на яйцата варира между 3 и 9). След 18 дни мътене се излюпват и малките. Не се притеснявайте, че пиленцата не са еднакви по големина. Това се дължи на различното време на снасяне на яйцата. Малките се излюпват голи и слепи. Грижата за потомството се поема и от двамата родители.

Как се размножава вълнист папагалМалките проявяват сравнително бързо самостоятелност и след около 4 седмици от излюпването излизат от "гнездото". Въпреки, че в началото не могат да летят,  малките тичат и се катерят с лекота. През този период родителите ги хранят вече извън гнездото, а след още 10 - 14 дни малките започват и своето самостоятелно хранене.

Честото им размножаване може да бъде предотвратено. Достатъчно е в клетката да не се сложи "гнездо" за мътене.

Любопитно:

В природата, ако малките са изоставени, много често тяхната грижа се поема от самотни женски екземпляри на вида. Точно в този период може да се наблюдава солидарността в ятото на тези невероятни птици.

Рейтинг:
4.2/5 на базата на 9 оценки

Свързани продукти

Стойка за клетка Tosca за клетки 35 и 40
89.82
лв
+ подарък изненада
Стойка за клетка Toledo 35 - 40, Savic Белгия
105.06
лв
+ подарък изненада
"Valpet" - Xранилка за птици
50.35
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

здравеите днес си закупихме две папагалчета мъжки и женски но едното излезе че е ранена на крилото ми и перата му пават ще станели нещо по сложно
vania3
Здравейте. Имаме си 4 яйца от вълнистите ни папагалчета. Днес се излюпи първото. Трябва ли нещо да правя? Купих храна за от втория ден...
Kamen
Zdraveite predi edna sedmica si zeh edna dvoika papagali i predishniqt im sobstvenik mi kaza che jenskoto papagalche trebva da snese purvoto si qice minaha 2 dni i tq go snese no sled tova izchakah 5 dena i nqma vtoro qice trebva i da q zaveda na lekar
Венци
Здравейте имам вълнисти папагали мъжки и женски от година и половина две. На 14.01 снесе първото яйце и така през ден станаха 5 броя. Днес е 03.02 несе се излюпило нито едно. Гледах ги на светлина вижда се белтъл и малко жълък. И малко въздух. Защо ли са празни.
Наистина полезна информация
Коментирай
loading...