🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Вълнисти папагали

Размножаване при вълнистите папагали

Най - важното, което трябва да осигурите на вашето папагалче в периода на мътене е самостоятелно "гнездо".

То може да бъде закупено от специализиран зоомагазин или направен ръчно. За целта ви е нужна дървена кутия с приблизителни размери от 15x15x20 см, която да се застели със стърготини.

На предната й страна трябва да изрежете кръгъл отвор с диаметър около 7 см и да оставите капак, който да се отваря. Бъдещата майка снася средно през 2 дни по едно яйце, което е с бяла черупка.

След 10 дни яйцата са вече 5 (броят на яйцата варира между 3 и 9). След 18 дни мътене се излюпват и малките. Не се притеснявайте, че пиленцата не са еднакви по големина. Това се дължи на различното време на снасяне на яйцата. Малките се излюпват голи и слепи. Грижата за потомството се поема и от двамата родители.

Как се размножава вълнист папагалМалките проявяват сравнително бързо самостоятелност и след около 4 седмици от излюпването излизат от "гнездото". Въпреки, че в началото не могат да летят,  малките тичат и се катерят с лекота. През този период родителите ги хранят вече извън гнездото, а след още 10 - 14 дни малките започват и своето самостоятелно хранене.

Честото им размножаване може да бъде предотвратено. Достатъчно е в клетката да не се сложи "гнездо" за мътене.

Любопитно:

В природата, ако малките са изоставени, много често тяхната грижа се поема от самотни женски екземпляри на вида. Точно в този период може да се наблюдава солидарността в ятото на тези невероятни птици.

Рейтинг:
3.9/5 на базата на 11 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

25. Радослава

Здравейте,имах две вълнисти папагалчета.Женски на две год. И мъжки на една.Харесаха се от пръв поглед.Всичко беше ок. Днес женският го заварих умрял. Не знам какво може да е предизвикало смърта му.Бяха весели ,ядяха,целуваха се много. Какво може да му е станало. Сега трябва ли да взема другарче на мъжкия?

24. Реляй

Благодаря за съветите ,но аз имам проблем - имах 3 вълнисти :2 мъжкаря и 1 женска. Тя си хареса единият мъжкар,  доста време бяха заедно до момента, в който той почина и сега са сами двамцата и мисля че женският ми има проблем - постоянно лежи на някой ъгъл сякаш е готова да снесе първото си яйце, но за тази работа си има мътилка точно както вие сте казали, обаче никога не съм виждала да се сближат, че да се достига до яйце. И както съм забелязвала, женската не е чак толкова пълничка НЕ РАЗБИРАМ НИЩО ОТ ТОВА пък може и да има проблем при мътенето

23.
здравеите днес си закупихме две папагалчета мъжки и женски но едното излезе че е ранена на крилото ми и перата му пават ще станели нещо по сложно
22. vania3
Здравейте. Имаме си 4 яйца от вълнистите ни папагалчета. Днес се излюпи първото. Трябва ли нещо да правя? Купих храна за от втория ден...
21. Kamen
Zdraveite predi edna sedmica si zeh edna dvoika papagali i predishniqt im sobstvenik mi kaza che jenskoto papagalche trebva da snese purvoto si qice minaha 2 dni i tq go snese no sled tova izchakah 5 dena i nqma vtoro qice trebva i da q zaveda na lekar
20. Венци
Здравейте имам вълнисти папагали мъжки и женски от година и половина две. На 14.01 снесе първото яйце и така през ден станаха 5 броя. Днес е 03.02 несе се излюпило нито едно. Гледах ги на светлина вижда се белтъл и малко жълък. И малко въздух. Защо ли са празни.
19.
Наистина полезна информация
18.
Здравейте имам вълнист на почти 2години и е много разгонен мисля да му взема женска трябва ли да се изчака тя да порасне малко тъй като ще я взема бебе за да хи пусна в една клетка❤️?
17.
С какво да храня вълнистия си папагал
16. д-р БауБау
До 15. - обикновено това става след 8-10 месечна възраст, когато настъпва и тяхната полова зрялост.
15.
На каква възраст вълнистия папагал почва да снася първите си яйца?
14. д-р БауБау
До 13. - достатъчно е да, както и специализираната храна, с която предполагаме го храните! В линка по-долу може да видите и полезни съвети относно храненето при вълнистите папагали, полезни плодове и зеленчуци. http://zoovidove.baubau.bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F
13.
А някаква храна по-специална по време на мътене да им даваме ли?освен свареното яйце и черупката.
12.
Ехааа,много благодаря!!
11. д-р БауБау
До 9, 10. Янка Атанасова - мътенето при вълнистите папагали, отглеждани в домашни условия настъпва, когато им се осигурят условия за това, а именно "гнездо". Затова, ако сте решили да имате малки просто поставете "гнездото" в клетката на папагала. Повече подробности за самия процес на мътене и развитие на малките може да видите по-горе в статията.
10. Янка Атанасова
Как да разбера кога да го сложа гнездото?
9. Янка Атанасова
В кои месеци се размножават?
8. д-р БауБау
До 7. - за точна възраст трудно бихте могли да разберете, но по външните белези може да се ориентирате дали папагалчето е младо или по-възрастно. - при младите папагалчета очите са напълно черни, а с напредване на възрастта около зеницата се формира бял пръстен - при по-възрастните папагали клюнът е много по-светъл и оперението е по-ярко - младите папагали са с много по-къса опашка от възрастните. - ако по главата и горната част на гърба има вълниста ивица, то това значи, че папагалчето не е по-голямо от 3-4 месеца и все още не е минало първото сменяне на перата. За точна възраст е добре да се обърнете към специалист.
7.
Здравейте! Мога ли да разбера на каква възраст е папагала по някакви външни белези?
6. д-р БауБау
До 5. - не се притеснявайте, няма да бъде проблем размножаването им. Не е проблем, че мъжкият е по-едър!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...