Назад до Ринит при кучето

Ринит при кучето

Клинични признаци на Ринит при кучето

Остра форма на Ринит

Клиника на Ринит при кучетоСимптоми на Ринит при кучетоКихането, пръхтенето и триенето на носа с предните лапи или в околните предмети са началните признаци на заболяването.

Може да има слабо неразположение, като понякога вътрешната телесна температура е незначително повишена.

По - късно от двата носни отвора се появява изтечение, което в началото е серозно, а по - късно става слизесто - гнойно.

Доста често това изтечение засъхва и запушва носните отвори и животното започва да диша сумтящо.

Лигавицата на носа е зачервена, подува се и придобива лъскав вид. Понякога около ноздрите се установява възпаление на кожата, причинено от носните изтечения.

Често долночелюстните лимфни възли са слабо отекли. Не са редки случаите, когато заедно с катара на носа се наблюдават и признаци на остър конюнктивит вследствие проникване на възпалителния процес през слъзния канал.

Хронична форма на Ринит

Ринит при ГанаПри хроничния катар носните изтечения може да бъдат по - слаби или по - силни от изтеченията при острия и различни по характер - серозно - слизести, слизесто - гнойни, кървави, а понякога дори ихорозни.

Носната лигавица е зачервена, а понякога дори синкава и отекла, което довежда до сумтящо дишане.

При набиране на възпалителен ексудат в конхите се появяват астматични пристъпи, особено при кучетата от брахицефалните породи.

Тези пристъпи продължават няколко секунди, като животните вдишват хъркащо въздуха, стоят с разкрачени предни крайници и погледът им издава страх.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...