Назад до Незаразни болести - Кучета

Възпаление на околоаналните жлези

Лат. Adenitis circumanalis

Възпалението на околоаналните жлези е много често срещащо се заболяване, което засяга предимно кучетата от луксозните породи, отглеждани при домашни условия.

Околоанални жлезиПри това заболяване се отнася за възпаление на жлезите на околоаналните синуси (glandulae sinusparaanales) и на лежащите извън синусите циркуманални жлези (glandulae circumanales).

Топографски, двете анални торбички са разположени отстрани на аналния отвор на границата между кожната и лигавичната му част.

Тези жлези отделят секрета си през време на дефекирането и по този начин го улесняват.

1. Възпаление на околоаналните жлези

Кои са най - честите причини за възпаляване на околоаналните жлези при кучето? Къде се намират аналните торбички? Кои са клиничните признаци на възпаление и как се лекува?

2. Етиология и патогенеза на Възпаление на околоаналните жлези

Кои са причините за възпаление на околоаналните жлези при кучето? Каква е ролята на храната за възникване на възпалението?

3. Клинични признаци при Възпаление на околоаналните жлези

Кои са първите клинични признаци при възпаляване на околоаналните жлези при кучето? Има ли сърбеж?

4. Диагноза, развой и прогноза на Възпаление на околоаналните жлези

На базата на кои признаци се поставя диагноза "Възпаление на околоаналните жлези"? Благоприятна ли е прогнозата?

5. Лечение на Възпаление на околоаналните жлези

Необходимо ли е лечение при Възпаление на околоаналните жлези и какво е то?
Рейтинг:
3.5/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

38. Цветкова

Здравейте, живея в чужбина и тук около нас няма ветиринар на близо. Моля, Помогнете Ми !!! Кученцето ми е пинчер на 12 години с възпаление на аналните жлези от доста време ! Докато бяхме в България го водех на лекар при най - лекото надуване. Не го изтискваха, а му даваха лекарства. Моля, кажете какво да правя, какво да му дам, за да се оправи и да не го боли ;( Благодаря предварително.

37. Suzi

Здравейте, каква храна бихте препоръчали за малки породи кучета с проблеми с аналната жлеза? Препоръчаха ни храните на Barf. Наблюдава се редовно и секрета се изтисква от ветеринар. Благодаря!

36. Lokrecia

Здравейте. имам пекинез на 4 години преди един ден му истискана жлезата но тази вечер имаше болки и се пресвиваше .на какво може да се дължи това ?

35.
Ж
34.
Въпрос: Здравейте.Имам чихуахуа на 3години.От известно време се схваща,след като е лежала .Това се случва за една -две крачки ,след това се оправя.Иначе тича,подвижна е.Въпросът ми е дали би могло да е заболяване на стави и е нужна спешна консултация или мога първоначално да давам някакви добавки и да започна диета ,тъй като тежи 3.500кг.Благодаря !
33.
Искам да попитам , препоръчват ли се пилешките шийки за да не се възпальват аналнине жлези на кученца?
32. Маги
Здравейте, бихте ли споделили каква трябва да е диетата за да се предотврати честото изтискване на аналните жлези при малките кученца? Благодаря предварително!
31. Люси
Здравейте. Преди 2 седмици заведохме кучета да му премахнат зъбен камък с ултразвук (без приспиване) + къпане (за първи път за 3,5 години на чуждо място. Досега аз го къпех). Дойде хубаво миришещ, подстригали са го с машинката около дупето и пишоната. След преминаването на силна миризма на парфюм се появи една неприятна миризма, от дупето. Досега нямахме такъв проблем, засега не виждам някаква течност. Леко е подуто, но може така ми се стори - винаги е бил рошльо там... Какво ли може да бъде, да чакам ли още или да го водя на ветеринар?
30.
Здравейте, моето кученце е съвсем малко на около 50 дена вчера бяхме при ветеринар всичко беше нормално играеше си хапваше, изхождаше се нормално. Проблемът се получи след като Ветеринарят му да де паста против глисти и ануст му се поду, не иска да яде, като се изхожда има големи болки. Много ме е страх, защото е още бебе. Моля дайте ми съвет. Нормално ли е да се подуе след като е изял паста против глисти.
29.
Здравейте моето куче има същите симптови влачи дупето само лежи ближе дупето и има от лявата страна зад слабините подуто как се лекува това освен с инжекции
28. Гери
Кучето ми е на 5 месеца. Храня го само с гранули. От една седмица когато яде почва да ръмжи и се обръща да хапе дупето или опашката си. Това го прави вече яростно и само като яде. Други необичайни прояви няма. Може ли съвет какво да направя.
27. Венци
Здравейте хора вчера докато къпах кученцето ми открих залепена козина отстрани на ребрата му . При къпането тя се отлепи и имаше нещо като голяма гнойна пъпка и в момента няма никаква козина на мястото и тече по малко гной,но пък кученцето яде и пие доста вода и не му е отпаднало може ли някаква информация.Имам и снимка на раната която нежелая да качвам но който иска да му я пратя и да ми помогне моля да ми пише . Благодаря предварително !
26. Венци
Здравейте хора вчера докато къпах кученцето ми открих залепена козина отстрани на ребрата му . При къпането тя се отлепи и имаше нещо като голяма гнойна пъпка и в момента няма никаква козина на мястото и тече по малко гной,но пък кученцето яде и пие доста вода и не му е отпаднало може ли някаква информация.Имам и снимка на раната която нежелая да качвам но който иска да му я пратя и да ми помогне моля да ми пише . Благодаря предварително !
25. Лора
Здравейте! При кучето ми се появи проблем, започна да проявя много силна самоагресия. Когато е оставен сам или няма някой около него започва да се лае, да си гони опашката и си я нахапва до кръв, както и задното краче. Казаха ни да пробваме с успокоително валериан и отначало имаше ефект, но вече дори и той не действа. Почти не можем да го оставяме сам, дори и за кратко, от страх че отново ще се нарани. Може ли това да се дължи на възпаление на околоаналните жлези.
24. д-р БауБау
До 23. - ветеринарят е направил това, което трябва. Обикновено след подобен тип инфекция са необходими ден-два до възстановяване на нормалната походка. Надяваме се, че кученцето вече е добре!
23.
Здравейте,днес кучето му/френски булдог /започна силно да куца с два крака ,ветеринаря изстиска много секрет от жлезите .Кога ще започне пак да ходи нормално и аз как мога да й помогна?
22. д-р БауБау
До 21. Ayra - почти сигурно е, че се касае за събиране на секрет в околоаналните торбички. Ако този секрет не се изстиска (от ветеринар) той започва да се сгъстява и впоследствие може да се получи и абсцес! Заведете кучето колкото може по-скоро на ветеринар!
21. Ayra
Здравейте, от дупето на кучето ми от време на време изтича капка много миризлива течност - мирише на мърша. Случва се примерно веднъж седмично. Видимо няма нищо, храни се само с гранули, няма болка, когато ака. Като цяло няма никакви други симптоми освен тази течност. На какво може да се дължи?
20. д-р БауБау
До 19. - има голяма вероятност да се е образувал абсцес от събирането на секрет в околоаналните торбички и последващо развитие на инфекция. Съветваме Ви за второ мнение от ветеринар!
19.
Здравейте, от 1 седмица на кучето ми - мъжка немска овчарка на 11 год. се образува подутина до ануса с големина на индийско орехче. Явно се е хапал по опашката, защото не може да го стигне. Около ануса му имаше изпражнения от 2-3 седмици и го къпех, но сега забелязах тази подутина. Същото е като на снимката със светло кафявото куче. Водих го на ветеринар, каза ми да го мажа с Тридерм. Никога не са му изстисквани аналните жлези.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...