Назад до Шар пей

Шар пей

  1. Шар пей
  2. Външен вид на Шар пей
  3. Физическа характеристика на Шар пей
  4. Характер и поведение на Шар пей
  5. Отглеждане и дресировка на Шар пей
  6. Здравословен статус и проблеми при Шар пей
  7. Анатомични и физиологични особености на Шар пей
  8. Исторически данни, митове и легенди за Шар пей
  9. Интересни факти за Шар пей

Отглеждане и дресировка на Шар пей

Отглеждане

Трудно ли се гледа Шар пейНай - добре породата се чувства сред възрастни. С умерени упражнения Шарпеят може да се приспособи и в провинцията и в града.

Ако се отглежда в дом с малки деца, трябва да имате предвид запазеният боен и ловен инстинкт и агресивност при породата.

Породата не се препоръчва за хора без опит, тъй като социализацията и дресировката на Шарпеят не са лесни. Въпреки това обаче, с желание, любов и постоянство всеки един може да стане стопанин на това необикновено куче.

Нужни са ежедневни разходки за да може да изразходва запасите си от енергия.

Шарпеят не е от кучетата, което чака своя стопанин за да играе. Той сам може с лекота да си намира различни забавления.

Грижи за козината, гънките и ушите

Грижи за ШарпейЧистене на ушите при ШарпейКъсата козина на Шарпеят подсказва и за неговата лесна подръжка. Това не е дългокосместо куче, което изисква всекидневно разресване и което би се спластило.

За да се поддържа козината в добър вид е достатъчно изчеткването й с влажна кърпа или специален гребен 1 - 2 пъти седмично.

За сметка на това обаче, проблемът който трябва да бъде овладян са гънките. Кожните гънки на Шарпеят понякога задържат бактерии и се нуждаят от често почистване.

Породата често страда от ушни инфекции. Затова е необходимо едноседмично почистване и измиване на ушите.

Важно: При къпане, миене на гънките или ушите не забравяйте пълното им изсушаване и недопускането на влага на тези места, тъй като това би било още един предразполагащ фактор за инфекция и последващи проблеми.

Дресировка

Дресировка на ШарпейСоциализацията и обучението на Шарпеят трябва да започнат още докато са малки. Тогава те са най - възприемчиви и податливи на дресировка.

Необходимо е още от малко да се научи как да се държи с деца и непознати.

За начинаещи стопани, нямащи опит с кучешката дресировка се препоръчва да се потърси помощ (инструктор или училище за кучета), тъй като Шарпеят е много чувствителен и непредсказуем.

Не трябва да се претоварва и към неговото обучение трябва да се подхожда с изключително търпение, постоянство и спокойствие.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Здравейте имам шарпеи женско искам да знам защо хърка като спи данни да е болно и да потърся ли ветеринарна помощ
hektor
на кученцето му се появяват като брадички или като екзема на лицето Това са около три точици бели една до друга Засега няма някакъв гноен секрет но ме притеснява порода шар пей
Любчо5281
Има ли разлика между мъжко и женско защото моито е мъжко и хърка докато спи имам и женско но то не хърка Дали е някакво заболяване
Miro
Moje Li nqkoi da mi kaje kakvo da pravq. Ne mogat da kajat ot kakvo e tazi alergiq
Miro
Imam jensko 6ar pei 4e na 7 meseca i go hranq s royal kannin no ot dva dena mi pravi alergii na kojata kato 4erveni petna na drugiq den mu se podu ezika posle sled den mi se podu i okoto neznam ve4e ot kakvo
Коментирай
loading...