Назад до У нас

SmartBirds, мобилно приложение на БДЗП, се бори за награда в класация на най - добрите приложения в света

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) създаде свое мобилно приложение, наречено SmartBirds. То влезе в листата на най - добрите приложения в цял свят World Summit Award Mobile (WSA-Mobile).

Тази инициатива, която се провежда в световен мащаб, избира и подкрепя най - качествените, креативни и модерни мобилни приложения. Тя си сътрудничи с Международния форум за информационното общество към ООН.

Приложението SmartBirds участва в номинациите от категория Околна среда. Като цяло са класирани 202 приложения от различни категории.

В началото на февруари (1-3 февруари) 2015 година в Абу Даби ще се състои церемонията по връчването на наградите, като преди това номинираните ще преминат през следващ кръг, в който бъдат отличени 40 победителя.

В момента Smart Birds подлежи на подновяване, което се финансира от програма "Мтел еко грант" по проекта на БДЗП „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите".

Проектът има като основна цел да създаде модел за иновативна защита на природата, която се основава на науката на гражданите (citizen science). Тя използва методите на модерните начини на комуникация, технологии и социални мрежи.

SmartBirds приложението дава възможност за бързо и лесно дефиниране на видове птици, които се срещат в нашата страна и регистрирането им в специализиран електронен бележник.

Генерираната информация може да се прибавя в базата данни на БДЗП за птиците, а нейното анализиране и споделяне ще допринесе за това наблюдаването на птици да бъде достъпно за повече хора (доброволци; научни работници; хора, интересуващи се от биоразнообразието, както българи, така и чужденци). За тази цел приложението разполага и с версия на английски език.

Мтел еко грант е дарителска програма, която се провежда всяка година. Тя безвъзмездно финансира малки, но качествени проекти в областта на опазването на околната среда. Тя има за цел да помогне за запазване на биоразнообразието в дивата природа на България.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...