Назад до У нас

Стартът на национална кампания ОКотки бе даден за трета поредна година. Вижте новата кауза!

Кампанията ОКотки започна преди две години като програма за ваксинирането на котки в нашата страна. Но от 2013 година до сега стана ясно, че каузата трябва да бъде посветена не само на ваксинацията, но и най - вече на общото отговорно отношение към котките в България.

Ето защо от тази година програмата се посвещава на това обществото да бъде информирано относно ограничението на популацията на бездомните животни, ваксинирането и обезпаразитяването на котките (както домашни, така и безстопанствени).

Това е и крайно необходимо за осигуряване на здравето на семействата, които отглеждат котка. Защото неправилно някои хора смятат, че ако котката живее в апартамент и не излиза навън, тя няма как да се зарази. Всъщност паразитите могат да бъдат пренесени в жилището по различни пътища, а животното да стане техен гостоприемник, носител и разпространител.

В помощ на кампанията ще работят и неправителствените организации Animal Rescue Sofiq и Четири лапи. С тяхна помощ по програмата ОКотки ще бъдат направени безплатно първите 400 ваксинации на котки, както и тяхното обезпаразитяване. Впоследствие тези 400 животни ще бъдат дадени за осиновяване.

Зад каузата застанаха с имената си известни личности като Калин Вельов, Снежана Макавеева, Лора Караджова, Ваня Щерева, Мария Бонева и други.

Предстои разпространяването на информационни брошури, подготвени за бъдещите осиновители на котки. Те включват основните принципи в грижата за здравето на тези домашни любимци, както и възможностите за контрол на раждаемостта.

За информация през последните години в България се отчита значително увеличаване числеността на бездомните котки по улиците на по - големите градове в България. В някои общини техният брой дори не се следи, а в други се отчита забележителен ръст.

Може да задавате своите въпроси, както и да получите повече информация на официалната страницата на кампанията във фейсбук ТУК.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...