Назад до Светулка

Светулка

  1. Светулка
  2. Основна характеристика на Светулка
  3. Поведение и особености на Светулка
  4. Хранене и размножаване при Светулка
  5. Разпространение на Светулка
  6. Интересни факти за Светулка

Поведение и особености на Светулка

Как светят светулкитеЗащо светят женските светулкиСветулкиСветенето на светулките има важна биологична роля. Благодарение на този процес, осъществяван от тях, тези "светещи фенерчета" общуват помежду си.

След редица проведени опити е установено, че именно чрез този процес се улеснява намирането между мъжките и женските светулки. За съжаление обаче, не се знае какъв точно е биологичният смисъл на това светене при яйцата и ларвите.

През деня женската светулка се крие в дупка, от която нощем изпълзява и се закрепва за някое клонче или листо. След това свива главата си и повдига края на своето коремче. Започвайки да свети тя привлича мъжкия.

Женските светулки не светят непрекъснато. Когато се почувстват застрашени те спират да светят.

Благодарение на големите си очи, мъжкият с лекото успява да види проблясващата женска и да достигне до нея с добре развитите си крила. Те светят с цел да привлекат женската към себе си.

Светулките - "бебета" светят само, когато са в опасност и искат да прогонят даден нападател.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Галя
Извинявам се за въпроса си! Намерих „отговор“ в текста. Явно бях пропуснала мястото където се обяснява. ;) Благодаря за блога с тази тема! Научих нещо, за мен ново! Поздрави за авторите! Що се отнася до правописа г-жа Теодора и паузата след запетайката е част от правилата за правопис!
Галя
А с какво се хранят светулките?
Тези факти за светулките са много интересни
krisi
това ми помогна за домашната
Теодора
Чичко Веселин, не се учудвайте! И аз съм възмутена от правописа на децата, по - лошото е,че подобни грешки виждаме и по телевизията,направени от лингвисти и журналисти. ;(
Виж още отзиви
Коментирай
loading...