Назад до Светулка

Светулка

  1. Светулка
  2. Основна характеристика на Светулка
  3. Поведение и особености на Светулка
  4. Хранене и размножаване при Светулка
  5. Разпространение на Светулка
  6. Интересни факти за Светулка

Основна характеристика на Светулка

Особености на светулкатаКак свети светулкатаЕдна от най - важните особености при светулките е, че само мъжките имат крила - женските са безкрилни.

Мъжките светулки с добре развити крила достигат около 4.5 см на дължина, докато безкрилните червеовидни женски екземпляри са по - едри - достигат до 4.8 см.

Ларвите наподобяват женските светулки по своето издължено тяло.

Най - забележителната особеност при тези насекоми са техните светещи органи. Обикновено се разполагат по задните членчета на техните коремчета.

При голямата светулка, която се смята за най - едрият екземпляр у нас, тези органи са характерни както за възрастните индивиди, така и за ларвите. Установено е, че дори яйцата на голямата светулка светят.

Този феномен - светенето при светулките, се получава в резултат на сложен окислителен химичен процес, извършващ се в някои големи клетки. Процесът се нарича още "биолуминесценция".

При този процес само 98 % от енергията, която се изразходва се превръща в светлина.

Това е интересно да се отбележи, тъй като при обикновената крушка този процент достига едва 4.

Тялото на светулката съдържа специален химичен елемент, който се нарича луциферин и ензим - луцифераза.

Когато трябва да се произведе светлина, тези два елемента се свързват помежду си и при това съединение се отделя енергия под формата на светлина.

Тези комплексни молекули са били специално проектирани, за да могат да излъчват светлина. Мястото на всеки атом, който изгражда молекулите, е установено според този план.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Галя
Извинявам се за въпроса си! Намерих „отговор“ в текста. Явно бях пропуснала мястото където се обяснява. ;) Благодаря за блога с тази тема! Научих нещо, за мен ново! Поздрави за авторите! Що се отнася до правописа г-жа Теодора и паузата след запетайката е част от правилата за правопис!
Галя
А с какво се хранят светулките?
Тези факти за светулките са много интересни
krisi
това ми помогна за домашната
Теодора
Чичко Веселин, не се учудвайте! И аз съм възмутена от правописа на децата, по - лошото е,че подобни грешки виждаме и по телевизията,направени от лингвисти и журналисти. ;(
Виж още отзиви
Коментирай
loading...