Назад до Светулка

Светулка

Основна характеристика на Светулка

Особености на светулкатаКак свети светулкатаЕдна от най - важните особености при светулките е, че само мъжките имат крила - женските са безкрилни.

Мъжките светулки с добре развити крила достигат около 4.5 см на дължина, докато безкрилните червеовидни женски екземпляри са по - едри - достигат до 4.8 см.

Ларвите наподобяват женските светулки по своето издължено тяло.

Най - забележителната особеност при тези насекоми са техните светещи органи. Обикновено се разполагат по задните членчета на техните коремчета.

При голямата светулка, която се смята за най - едрият екземпляр у нас, тези органи са характерни както за възрастните индивиди, така и за ларвите. Установено е, че дори яйцата на голямата светулка светят.

Този феномен - светенето при светулките, се получава в резултат на сложен окислителен химичен процес, извършващ се в някои големи клетки. Процесът се нарича още "биолуминесценция".

При този процес само 98 % от енергията, която се изразходва се превръща в светлина.

Това е интересно да се отбележи, тъй като при обикновената крушка този процент достига едва 4.

Тялото на светулката съдържа специален химичен елемент, който се нарича луциферин и ензим - луцифераза.

Когато трябва да се произведе светлина, тези два елемента се свързват помежду си и при това съединение се отделя енергия под формата на светлина.

Тези комплексни молекули са били специално проектирани, за да могат да излъчват светлина. Мястото на всеки атом, който изгражда молекулите, е установено според този план.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

19. vasil

Ядат от на брат ми храната, дерт няма.

18. Галя
Извинявам се за въпроса си! Намерих „отговор“ в текста. Явно бях пропуснала мястото където се обяснява. ;) Благодаря за блога с тази тема! Научих нещо, за мен ново! Поздрави за авторите! Що се отнася до правописа г-жа Теодора и паузата след запетайката е част от правилата за правопис!
17. Галя
А с какво се хранят светулките?
16.
Тези факти за светулките са много интересни
15. krisi
това ми помогна за домашната
14. Теодора
Чичко Веселин, не се учудвайте! И аз съм възмутена от правописа на децата, по - лошото е,че подобни грешки виждаме и по телевизията,направени от лингвисти и журналисти. ;(
13. Чичко Веселин...
Дечица..., попаднах случайно тук. Статията наистина е полезна и изчерпателна. Поздрави за авторите. Леко съм възмутен и силно притеснен, че всички коментари са написани на латиница... Дечица!!! Предполагам, че освен "човек и природа" имате часове и по Български език и Литература... Моля ви не подценявайте род и родина. Някога ще ме разберете, но се надявам да не е твърде късно. Ще оставя правописа ви без коментар, защото няма да съм обективен при наличието на тези латински букви. И накрая, надявам се да да не ме намразите. Казвам всичко това за ваше добро. Дано сте ме разбрали правилно.
12.
tazi infornacia mnogo mi pomogna po 4ovek i pririda zaradi tazi infornacia az se prebrah sas 6 blagodarq vi mnogo
11. Vihra Ivanova Siderova - 4 ''a'' kl.
Mnogo dobra informaciq za svetulkata. Imahme doma6na po 4ovek i priroda da napi6em interesni fakti za neq. Az prepisah nqkoi ne6ta ot tozi sait. Mnogo blagodarq! :)
10. anonimen
blagodarya za informatsiyata
9. aleks
mnogo
8. hristiqn
blagodarq za informatsiqta
7. jivka
interesno i spolo4livo
6. Анонимен
мерси мн за инфото трябва ми за презентация по биология :) !
5. Vikiie
Informaciqta mi pomogna za proekta po cowek i priroda ...!!.. Mersi mnogo !
4. Анонимен
Благодаря за изчерпателната информация.Много благодря! Аз съм Теди от 41 ОУ Св.П.Евтимий. 4а клас
3. az nqma da si kaja imeto no samo da vi kaja che su
tazi informaciq mnogo mi pomogna po chavek i priroda za6toto trqbva da namerim interesni fakti za tqh :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)
2. д-р БауБау
Засега точна възраст, до която достигат не можем да кажем.
1. Светла Светулката :)
А колко време живеят?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...