Назад до Тибетски мастиф

Тибетски мастиф

Отглеждане и дресировка на Тибетски мастиф

Отглеждане

Как се гледа тибетски мастифКато социализирано домашно куче тибетските мастифи могат да живеят добре в къща или в задния двор, но не се препоръчват за апартаменти. Препоръчва се да бъдат отглеждани в къща с голям двор, където да може да изпълняват всекидневните си физически упражнения.

Поради голямата си и гъста козина това куче не се препоръчва при горещ и влажен климат. По време на горещите летни месеци трябва да осигурите сянка и постоянен достъп до вода на това куче.

Всеки ден тибетския мастиф има нужда от 20-30 минути упражнения на двора или разходка. Те обичат да си играят с други кучета, но е за предпочитане те да са с подобен на неговия размер.

Отглеждане на тибетски мастифОтгледани при подходящите стопани те са страхотни семейни кучета. Собствениците им трябва да разберат тяхната кучешка психология и да са способни да заемат позицията на лидери.

Липсата на последователна и рационална дисциплина може да доведе до създаването на опасни и непредвидими кучета. Тази порода не се препоръчва за хора, които нямат опит в отглеждането на кучета.

Отношение към децата и другите домашни любимци

Тибетските мастифи са подходящи за семейства с по - големи деца, тъй като размерите им са много големи и могат без да искат да ги наранят. Научете децата си никога да не бягат и крещят в присъствието на кучето.

Тибетски мастиф и детеШумът и тичането могат да го възбудят, а той е прекалено голям за да си играе с малки деца. Той може и да скочи да защитава вашите деца от чужди деца, особено ако те се боричкат.

Затова никога не оставяйте това куче без надзор, когато около него има деца. Научете детето си как да подхожда към кучето и как да го докосва.

Тибетския мастиф се разбира добре с други кучета и дори котки, когато са израснали заедно. Когато са възрастни трябва да сте по-търпеливи ако искате тибетския мастиф да привикне към чуждо куче.

Грижи за козината

Тибетският мастиф трябва да се разресва/изчетква редовно и да се къпе, когато е необходимо. При него липсва неприятната миризма, която е характерна за повечето големи кучета.

Кучетата от тази порода сменят основно козината си само веднъж годишно в края на зимата и началото на пролетта, а именно когато времето започне да се затопля.

Дресировка

Те са интелигентни и упорити кучета и затова трябва да бъдат научени на послушание. Социализацията е много важна за тази порода, защото в противен случай ще надделеят инстинктите на мастифа да бъде куче-пазач, а това ще доведе до агресивно поведение към всички непознати.

Обучение на тибетски мастифТрудно ли се обучава тибетски мастифОбучението на тези кучета трябва да започне възможно най - рано. Те са умни и се учат бързо, но техният независим и упорит характер означава, че трябва да изисквате стриктно обучение по послушание, ако искате да постигнете добри резултати.

Бъдете търпеливи и последователни, за да развиете силна връзка с тибетския мастиф. Напътствайте поведение на кучето, което заслужава награда и избягвайте да го наказвате, когато прави грешки. Редовното обучение, практика и социално взаимодействие ще допринесе за това да живеете щастливо заедно. Ако е отегчен или самотен тибетският мастиф може да бъде много по - шумен, отколкото можете да си представите.

Обучението на кучето да върви на каишка също е много важно, тъй като това е много тежко куче  и ако поиска може да ви завлече, в която посока си поиска. Не трябва да го пускате от каишката в незащитена среда.

Тибетският мастиф има нужда да бъде извеждан на ежедневни разходки. Когато го разхождате кучето трябва да стои отстрани до вас или зад вас, за да е наясно кой е лидера. Не натоварвайте много физически тези кучета докато са малки, защото това може да навреди на костите, мускулите и ставите им.

Социализацията е задължителна за тази порода. Тибетския мастиф може да бъде прекалено доминиращ спрямо другите кучета или да защитават прекалено дома и семейството.

Препоръчва се да посещавате възможно най - много места, където кучето ви да среща други кучета и канете повече хора на гости, за да научи кучето, че чужди хора могат необезпокоявано да влизат в дома ви. След подходящата социализация тибетския мастиф ще се превърне в прекрасен член на семейството ви и ще ви обича безусловно.

Рейтинг:
3.4/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

29. Мария

Колко пари е това куче?

28.
Мн сладко пухкаво мече това е перфектно за нашето семейство
27. Богатата
Молъ отговри ма какъ
26. Богатата
А съ пинчяри моим ли.ги чифтусаме аа
25. Богатата
Амъ когъ ш отговрите чие няаме времи тече тече
24. Богатата
Имяте лие тибятски мастияфи ако можи дайтие ядин на миня амъ да ие бяз пари чие нямамие за хлябъ чакъмие отгуври!❤❤
23.
Tarsq da zakypq tibetski mastiv malko ky4e
22. Георги
ТИБЕТСКИ*
21. Георги
Търся неаполитански мастиф до 4 месеца с родословие. 0887640748
20.
Имам. Дай телефон
19.
Петър Петров 1000-3000 лева и повече
18. Петър петров
Ориентировачна цена за 2 3 месечно ако може
17.
Редки са защото много трудно се изнасят от Тибет в други държави
16. Алекс
Има ли някой от София с женски тибетски мастиф
15. Алекс
Има ли някой от София с женски тибетски мастиф
14. Алекс
Има ли някой от София с женски тибетски мастиф
13. д-р БауБау
До 12. Алекс - доста е индивидуално, но приблизителните килограми са 25-28 кг.
12. Алекс
Имам мъжки тибетски мастиф, колко кг трябва да бъде на 4- ри месеца
11. Американски кокер шпаньол
Ооо!Сладур!!!
10. Никол 17
МЕЧО!!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...