Назад до У нас

Успешно мина освобождаването на 2 лебеда и 20 патици в езеро "Загорка"

Екип от природозащитното дружество "Зелени балкани" освободи 2 бели лебеда и 20 зеленоглави патици във водите на езерото "Загорка" в Стара Загора.

Пред очите на старозагорците и гостите на града, които посещават известния водоем, всички птици ще плуват свободно. Техен дом ще бъдат специално поставените за целта дървени къщички, които също се намират във водата. От миналата година те са приют и за около 50 патици, които бяха първите освободени от "Зелени балкани" пернати животни във водите на старозагорското езеро.

Старото поколение патици вече се чувстват много добре в тази среда, като дори снасят яйца в къщичките, опитвайки се да излюпят малки. Благодарение на новодошлите си родственици, семейството вече наброява около 70 представителя на вида зеленоглава патица.

Засега не е ясно от какъв пол са пуснатите бели лебеди и дали ще успеят да се размножат и да отгледат поколение. Това обясни ветеринарният лекар от зоозащитното сдружение д-р Руско Петров. По думите му, за определяне на пола им са необходими специални кръвни изследвания, които се извършват само в чужбина. Те обаче са на твърде висока цена.

Величествените лебеди са спасени от "Зелени балкани", след като крилете им са били ранени от бракониери. Ветеринарните лекари са оперирали водолюбивите птици, които за съжаление вече няма да могат да летят ...

Те обаче ще бъдат в безопасност под опеката на персонала на хотела, който се намира на брега на езерото. Служителите ще имат добрата грижа да хранят всички птици, както и да осигуряват на лебедите необходимите зърнени храни като царевица, ечемик и пшеница.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...