🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

В Русия се роди първият в света Лалайгър

Сигурно сте чували за "лайгър" - кръстоската между лъв и тигър. Сега обаче руски зоопарк публикува снимки и видео на първият в света "лалайгър", който се казва Киара и е поколението на майка лайгър и баща лъв.

Бебето се е родило преди 2 седмици в зоологическата градина на Новосибирск и засега е единственият лалайгър, който съществува.

Въпреки, че малкото е много пухкаво и очарователно, веднага бяха повдигнати сериозни опасения от защитници за опазването на големите котки.

Лайгърите са резултат от чифтосването на мъжки лъв и женски тигър. Всички лайгъри са родени в плен. Това животно не може да съществува в природата, тъй като популациите на лъвове и тигри са географски разделени и няма как двата вида да се чифтосат.

Ако мъжки тигър опита да се чифтоса с женски лъв тя ще бъде изгонена от другите лъвове. Затова единствената възможност  за чифтосване между тези два вида големи котки е в плен. тигрите са разделени от около 7 милиона години еволюция, но все още са достатъчно тясно свързани, че да могат да се кръстосват.

В дивата природа животно като Киара би било с непредсказуемо поведение. тигрите са генетично предразположени да водят скитнически и самотен живот.

В някои зоологически градини преднамерено и умишлено създават кръстоски между лъвове и тигри, най - вероятно за да увеличат своята популярност. В Северна Америка такива кръстоски не се правят и там не се толерира развъждането на лайгъри.

Появата на малкото лалайгърче буди смесени чувства сред научните среди свързани с опазването на дивите животни. Това е изцяло нов вид, който с нищо няма да помогне в борбата за опазването на дивите лъвове и тигри.

Запознайте се с Киара ...

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...