Назад до Кучета

Вредни ли са рентгеновите лъчи за кучето?

Ефективността на рентгеновите лъчи като ветеринарен диагностичен инструмент превишават потенциалните рискове от излагане на радиация. Обикновено кучетата се изследват с рентген, когато има съмнения за:

  • счупени кости
  • определяне етапите на бременността
  • оценка на състоянието на червата и стомаха
  • установяване на чужди тела
  • диагностициране на основни медицински проблеми, като тумори и други заболявания

Идентификация

Рентгеновите лъчи дават подробна картина на вътрешната част на тялото на кучето. Те използват ниски нива на електромагнитни лъчения, за създаване на изображения на вътрешните органи, костите и зъбите.

Рентгеновите лъчи са били една от първите форми на медицински изображения, използвани във ветеринарната медицина, предоставяйки безболезнена диагностика на заболявания. Различни видове рентгенови лъчи се използват за различните части на тялото. Например има рентгенови лъчи за костите и рентгенови лъчи за гърдите.

Процедурата

За да се създаде изображение, посредством рентгенови лъчи се поставя касета, съдържаща филм и се позиционира под целевата зона. Филмът е защитен от надраскване и изкривяване на изображението, посредством пластмасовата касета.

Касетите биват най - различни форми в зависимост от зоната, която ще се облъчва с рентгенови лъчи. Рентгеновата техника се поставя неподвижно над целевата зона. Рентгеновите лъчи създават сиво-сенчести изображения на филма. Цветовете на филма се определят от плътността на тъканта и костите в целевата зона.

По - плътните области са по - бели. По - малко плътните области са светло сиви. Ако са необходими няколко рентгенови снимки, кучето трябва да бъде позиционирано по различни начини. Обикновено правенето на една рентгенова снимка трае от 5 до 10 минути. За да се получи пълната картина на снимката, трябва да се изчакат още 20-30 минути.

Ефектите

Разумното използване на рентгеновите лъчи не е опасно за кучето, а диагностичните ползи превишават рисковете от моментното излагане на радиация. Ако кучето е много раздразнено или изпитва силна болка или дискомфорт може да се наложи да му се постави упойка, преди рентгеновата снимка.

Рисковете от упойката би трябвало да се разгледат предварително от ветеринарния лекар. Понякога това е единствената възможност за медицинските лица да нагласят правилно кучето за снимка и помага да се избегне прекомерното излагане на радиация, причинено от множество неуспешни опити да се направи рентгенова снимка.

Рентгеновите лъчи се използват още за определяне броя на кученцата при бременните женски и тяхната позиция в корема на майката. Това може да предотврати евентуални усложнения при раждането и не е вредно за майката или кученцата.

Внимание!

Диагностичните рентгенови лъчи носят малък риск, точно както при хората. Повторното правене на рентгенова снимка трябва да се избягва. Освен това трябва да предпазите частта от тялото на кучето, която няма да се облъчва с лъчите, точно както подобни предпазни мерки се вземат при хората.

Алтернативата

Ултразвука се използва като  алтернатива на рентгеновите лъчи при кучетата. Ултразвука позволява да се видят изображения на вътрешните органи, тъкани и кости, благодарение на ехо вълните, предизвикани от ултразвуковите вълни.

Ултразвукът е по - скъпа медицинска процедура от рентгеновите лъчи. Резултатите от ултразвуковото изследване са точни и като цяло се явяват добър заместител на рентгеновите лъчи. Понякога обаче ветеринарите предпочитат рентгеновите лъчи. При разглеждането на зародишите например, рентгеновата снимка дава по - ясна картина от ултразвука. В чужбина - повече се предпочита ултразвука.

***

Рентгеновото облъчване на гръдния кош на кучетата, дори с големи дози (до 512 милиампера в минута) не дава никакви клинични признаци на интоксикация. Може да се наблюдава само временна левкопения и леко покачване на азота в урината.

***

Рентгеновото облъчване на корема с доза от порядъка на 350 милиампера в минута, почти сигурно ще доведе до фатална интоксикация. По - малки дози няма да са толкова опасни, но обикновено са придружени с признаци на стомашно-чревна интоксикация.

***

Смъртоносната интоксикация, причинена от радиацията приета от корема представя една единна клинична и анатомична картина. Има латентен период от 24 до 36 часа по време, на който кучето изглежда здраво. На 2-я ден обикновено се появява диарията, която може да бъде придружена и с повръщане. На 3-я и 4-я ден започват да се проявяват признаците на прогресивна интоксикация. Тя се характеризира с учестено повръщане и кървава диария, като кучето става все по - лениво. Смъртта почти винаги настъпва на 4-я ден.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...