🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Равносметката за насилието над животни през 2017 - 274 разследвания и 19 обвинения

На редовен брифинг на МВР през изминалата седмица министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповести резултатите от дейността на зоополицията до края на месец октомври.

На него бяха изнесени данни, че от началото на годината са образувани 274 разследвания за насилие над животните и са повдигнати 19 обвинения.

Сектор "Кинология и престъпления срещу животните" или т.н. "Зоополиция" е създаден в началото на 2016 г. Сектора има над 80 служители като във всяка областна дирекция в страната работят поне по двама служители.

Министър Радев подчерта, че тези служители приемат сигналите постъпили в полицията за насилие над животни. Освен това обаче зоополицаите са извършвали ежедневни проверки за случаи на насилие над животни като са следяли медийни публикации и в интернет пространството.

На пресконференцията министър Радев обяви и какви са правомощията на зоополицаите. Според Наказателния кодекс има три типа престъпления над животните, които могат да разследват зоополицаите.

Става въпрос за членовете 325 а, 325 б и 325 в. Според тези членове под наказателна отговорност могат да бъдат подведени хора, които не полагат достатъчно грижи за животни, които са под техен надзор, проявяват особена жестокост към животни, организират или участват в боеве с животни. Според разпоредбите в закона възможните наказания са от 3 до 5 години затвор и глоби в размер от 5 до 10 хиляди лева.

На тази пресконференция министър Радев изнесе и конкретни данни за свършената работа през 2017 г. Стана ясно, че от началото на годината до края на месец октомври са образувани общо 274 досъдебни производства за престъпления срещу животни. От тях 43 производства са за причинена телесна повреда или недостатъчно грижи за животното, 3 производства са за организиране на боеве с животни и цели 228 производства за смърт и увреждане на животни.

Повдигнатите обвинения обаче са само 19. Прекратените производства са 43, а 76 производства са спрени. Все още обаче няма нито един човек с влязла в сила ефективна присъда за насилие над животни и това определено буди съмнения за ефикасността на зоополицията.

Министър Радев увери, че се прави всичко възможно за разрешаване на добилите медийна популярност случаи на отравяне на лешояди в Кресненското дефиле и боевете с кучета във Варна. Въпреки това обаче той не посочи някакви конкретни постигнати резултати по тези случаи.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...