Назад до Кучета

5 популярни мита за кучетата през зимата

С настъпването на зимата се появяват един куп нови отговорности и притеснения, свързани с грижите за домашните ни любимци.

Трябва ли кучетата да носят палтенца и обувки? Могат ли кучетата с гъста, дебела козина, като Хъскито например, да живеят навън в студа? От колко упражнения имат нужда кучетата през зимата?

Всеки собственик на домашен любимец знае, че в Интернет е пълно със съвети и препоръки за това как да отглеждаме кучетата през зимата. Голяма част от тази информация обаче е погрешна или неправилно интерпретирана. Затова сега ще се опитаме да отсеем истината от погрешните схващания.

Представяме ви 5 популярни мита, които може би сте чували, за това как да се грижим за кучетата през зимата.

1. Кучетата с дебела козина могат да живеят навън в студеното време

По принцип никое куче не бива да се отглежда само и единствено навън, особено през зимата, когато са на лице редица сериозни рискове и поводи за притеснение.

Естествено, породи като Санбернар, Аляски маламут и други подобни не изпитват никакви притеснения в студеното време, но това не означава, че не трябва да им се остави избор да се прибират в дома.

Важно: Никои кучета, дори породите с най - дебела козина, не са защитени на 100% от измръзване и хипотермия!

Кучетата, които прекарват много време навън през зимата, трябва винаги да имат достъп до прясна, незамръзнала вода. Може да потърсите съвет от ветеринар за това колко дълго вашата порода куче може да се разхожда и да си играе навън.

2. Кучетата нямат нужда от ботушки, защото лапите им не могат да замръзнат

Това е абсолютно невярно твърдение. Вярно е, че кучетата имат различна кръвоносна система от хората и губят своята телесна топлина по - бавно от нас, но все пак те също имат нужда от защита, особено в градска среда, където се разпръскват киселинни вещества по улици и тротоари, за да се разтопи снега.

Много кучета облизват своите лапи, след като се върнат от разходка, а това може да доведе до отравяне.

Затова, ако кучето ви не носи ботушки, трябва да измиете краката му с топла вода, след като се върнете от разходка. Ботушките са особено необходими за породи със силно окосмени крака, тъй като козината задържа определени количества сняг и лед между пръстите.

3. Малките породи кучета не могат да се занимават със зимни спортове

Това, че кучето ви е с по - малки размери, не означава, че трябва да го лишите от забавата навън в снежното време.

Може да изпробвате спорта скиджоринг, който на практика е каране на ски, заедно с кучето.

При този спорт хората са качени на ски и държат въже, завързано за кучето, което е пред тях и ги дърпа. Това е много добра тренировка за всяка една порода.

Преди да започнете да практикувате какъвто и да било спорт с кучето си, трябва да се консултирате с ветеринар, за да се уверите, че животното е здраво и физически способно да практикува конкретния спорт.

4. Можете да оставите кучето в колата, защото не е горещо

Всеки знае какви са рисковете да остави кучето си само в кола през лятото, но какво става, когато времето навън е студено?

През зимата колата изстива много бързо и да оставите кучето само в нея не е добра идея, дори само за няколко минути.

Много хора мислят, че като оставят двигателя включен, купето ще е добре отоплено, но продължителното стоене на животното в кола с включен двигател може да доведе до натравяне с въглероден диоксид.

5. Кучетата нямат нужда от толкова физически упражнения през зимата

Физически упражнения през зиматаТози мит е породен от хората, които не искат да излизат навън, когато температурите са отрицателни. Липсата на достатъчно физически упражнения обаче ще доведе до трупането на излишни килограми за животното, което определено не е добра опция.

Има редица физически упражнения, които спокойно можете да практикувате и на закрито, ако времето навън ви се струва прекалено сурово.

Разбира се добре е да се консултирате с ветеринар, преди да предприемете някаква по - интензивна физическа дейност. Не забравяйте, че трябва да осигурявате необходимото движение на животното, дори когато навън е прекалено студено и да го изкарвате, дори само за да отиде до тоалетна.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1.
Благодаря
Виж още отзиви
Коментирай
loading...