Отглеждането на куче помага на наркозависимите

Според проведено наскоро проведено проучване кучетата могат да помогнат за коригирането на някои човешки психични разтройства, тъй като въздействат благоприятно на функциите и химията на мозъка.

Изследването показва как общуването с кучетата подобрява настроението на тийнейджърите, живеещи в центровете за лечение на наркозависими, където са назначени лица злоупотребяващи с наркотици или алкохол.

Компанията на кучето действа, като нелекарствен стимул, който възстановява нормалния работен процес на мозъка. Изследването е направено сред група тийнейджъри, като част от тях са имали за компания кучета, а друга част са играли видео игри и баскетбол.

След това те са били помолени да отговорят на няколко въпроса, с които да се определи тяхното емоционално състояние. Хората, които са прекарали времето си с кучета изпитват по - голяма радост и са по - внимателни и спокойни. Симптомите им на депресия и пост-травматично стресово разстройство значително намалят.

Според организаторите на проучването общуването с кучета стимулира освобождаването на опиоиди, психоактивни химикали и насърчава облекчаването на болката и приятните чувства.

Лекарства за лудиНякои лекарства имат същия ефект, но често имат странични ефекти. При споделеното време с кучета това става по естествен начин и без странични ефекти.

Прекомерната употреба на наркотици води до значителни промени на опиоидните системи, а това води пък до неприятни чувства на самота и депресия.

Социалното общуване с кучетата води до облекчаването на тези негативни състояния. Хората с поведенчески проблеми след няколко сесии с кучета започват да контролират поведението си, гласа им става по - тих и спокоен, а движенията по - плавни и изчистени, без излишна нервност.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...