Назад до Котки

20 научни доказателства, че всеки има нужда от котка в живота си (първа част)

Всички хора, които споделят дома си с котка, могат да ви кажат, че тя е истински лечител за душата.

Но ето, че вече има официални научни доказателства за това, че котките подобряват качеството ни на живот.

Представяме ви първа част на тези 20 научни факта за котките, които неоспоримо доказват, че всеки има нужда от мъркащ приятел до себе си.

1. Собствениците на котки развиват ума си повече

Научните работници от университета Карол в Уисконсин подлагат собственици на котки и собственици на кучета на експеримент "битка на умовете". Какъв е резултатът?

Като цяло, собствениците на котки са се справили по - добре с логическите задачи, отколкото стопаните на кучета. Психолозите вярват, че изразеният по - интровертен характер на притежателите на котки е причината за този извод.

2. Котките са добра компания

Схващането, че котките са по - лоши приятели от кучетата вече не може да се нарече правилно. Напротив, те са способни да бъдат до нас по всяко едно време. Това се отнася в пълна степен, особено за женските индивиди. Швейцарско проучване установява, че щастието от това да имаш котка за компания у дома е еквивалентно на това да се радваш на присъствието на романтичен партньор.

3. Стопаните на котки по - лесно се разбират с други хора и са по - състрадателни

По време на проучване измежду 217 души, участниците е трябвало да оценяват качествата на личността на другия човек до тях. През това време те са разделени на собственици на котки и всички останали. Бързо е установено, че стопаните на пухкавите любимци намират начин да общуват по - лесно с останалите хора.

Децата, които растат с котка, са по - съпричастни към това, което другите хора мислят и чувстват. Котките помагат на децата още от ранна възраст да се отнасят внимателно едни към други и да обмислят как техните действия ще се отразят на останалите.

4. Котките са невероятен начин за терапия

Котките ни предоставят социална подкрепа в трудни житейски периоди, като например загубата на любим човек. Те помагат за това хората да преодолеят проблема си по - бързо и облекчават физическите симптоми на болка.

Говорейки на вашата котка, вие знаете, че тя няма как да ви отговори или да ви съди за нещо, което помага в процеса на възстановяване на хармоничното душевно състояние.

5. Котките имат по - малък въглероден отпечатък от кучетата

Изчерпаните необходими ресурси за хранене и отглеждане на едно куче имат подобно въздействие върху околната среда като това на един автомобил Hummer. Котките като цяло ядат по - малко.

Освен това, ако живеят на място с достъп до природна среда, имат възможност за самоизхранване чрез мишки или дребни птици. Затова техният въглероден отпечатък върху околната среда като цяло е много по - малък.

6. Котката може да бъде най - добър приятел на детето и да помага за развитието му

Според съвременно проучване сред деца, които са живели с котки, 81% от тях биха предпочели да споделят с котката си за чувствата, които изпитват, отколкото с техните родители или приятели. Около 87% от децата приемат своята котка като "близък приятел". Емоционалната връзка, която детето изгражда с домашния любимец, занапред му помага да развие тази способност и когато става дума за близък човек.

Освен това, котките действат като пазачи за своите семейства. Тяхната обичаща природа може да научи децата да бъдат по - нежни към останалите.

Състраданието от своя страна трансформира лошите черти в характера, като в същото време възпитава у тях толерантност и търпение.

7. Котките понижават холестерола

Котките понижават холестеролаКанадски учени откриват, че притежанието на котка ежедневно допринася за по - ниски нива на химичните съединения, наречени триглицериди, които причиняват висок холестерол в кръвта.

Въпреки това, фактът, че имате котка не трябва да бъде оправдание за това да не се храните здравословно и да не правите физически упражнения.

8. Котките могат да помагат на страдащи от епилепсия или болест на Алцхаймер

Когато са имали котка в дома си, хората, страдащи от болестта на Алцхаймер или епилепсия, са преживявали много по-малко тревожни изблици.

Котките са особено подходящи домашни любимци за хора, страдащи от болести, които обездвижват тялото, тъй като те носят успокоение и изискват по - малко грижи, отколкото кучетата.

9. Децата, които живеят с котка, имат по - малко отсъствия от училище

Учениците, които живеят с котка, пропускат средно 9 учебни дни в годината по - малко от останалите деца. Това е така, защото имунната система на стопаните на котки е много по -  силна, което по естествен път ги предпазва от вирусни заболявания през зимния период.

Освен това, е установено, че децата, отглеждани с котки, са по - малко склонни към често срещаните на тяхната възраст ушни инфекции.

10. Котките помагат на собствениците си да се избавят от самотата

Котките помагат при самотаПроучване на университета в Маями се провело върху група студенти, собственици на котки, които са преживяли период на отхвърляне от обществото. От тях се изисквало да опишат момента, в който са се чувствали най - самотни или депресирани.

След това те били помолени да пишат за любимия си домашен любимец и любимия си приятел. Тогава учените установили, че мислите за техните домашни любимци се оказват също толкова ефективни за справяне със самотата, колкото и мислите за приятелите им.

Към втора част >>>

Рейтинг:
3.4/5 на базата на 7 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

8. Татяна
Животните имат способности, за които ние хората не знаем. Те са ангелчета. Много е тъжно, когато ги изгубим!
7.
Ние имаме 9 котки и 2 кучета, живеят заедно на двора
6. Маргарита
Моята катка е на 16 години и е здрава и активна , и зъбките са й на място
5. Любо
Ям котки с лютеница... {{}}
4. ПЕПА
ВИНАГИ СМЕ ИМАЛИ КОТКИ-СТИГАЛИ СА ДО 12 -СЕГА ИМАМЕ 6 ТОЛКОВА ГАЛЕНИ НЕЖНИ И ОБИЧЛИВИ НЕ СМЕ ИМАЛИ-ВСЕКИ СИ ЗНАЕ ИМЕТО-КОГАТО ГИ ХРАНЯ-ЖИВЕЯТ НА ДВОРА-АКО НЯМА НЯКОЯ-ВИКАМ Я ПО ИМЕ И ТЯ ИДВА СПЯТ В ГОЛЯМ КОШ-ПЛЕТЕН-НА КЪЛБО ПОД НАВЕСА -ЕДНО ЗАДРУЖНО КОТЕШКО СЕМЕЙСТВО ОТ КОЕТО МОЖЕМ ДА СЕ ПОУЧИМ НА ОБИЧ,ГРИЖА И ЛАСКА
3. марин
само малък период от време в къщи не сме имали котка или две,дори един котарат живя 17 години и не е излизал от апартамента или пък да е предявявал желание за това,той почина защото му изпадаха зъбите и не можеше да се храни, това е рекордът за къщата ни - донесох го от софия в джоба на сакото си като малко котенце и пътувахме с автобуса
2. Той е
Откакто се помня, все сме имали котки, най-различни, и като породи, и като шарки, и като характери. За интелигентност е трудно да се говори, но и те са като хората - не са еднакви. Като цяло, котката е себично животно, и ние я харесваме, точно заради тази и себичност!
1. Лиляна Станкова
Абсолютно вярно,обожавам котките много интелигентни животни!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...