Назад до Бордър коли

Бордър коли

  1. Бордър коли
  2. "През очите" на един стопанин

"През очите" на един стопанин

Здравейте!

Казвам се Бордър коли) прави какви ли не номера: зарежда хладилника, рисува, завива се и т.н. И така не след дълго се сдобих с моят любимец. Това, което мога да кажа е: Има ли желание - има и начин.

***

Бордър колито е едно наистина умно куче, стига човек да има време да развива потенциала му. За тази порода в България се знае малко и не са много популярни. Незнам защо? - може би цената или заболяванията, към които са предразположени наследствено, а именно епилепсия. Аз преди да си го взема като прочетох за тази епилепсия и се бях отказал, но си казах: „Какво пък може да му няма нищо и да чукна на дърво нищо му няма".

Не обичат изобщо да остават за много дълго сами. Една интересна случка: докато кучето беше на 3-4 месеца, извеждайки го зад блока го пуснах без повод. Имаше група деца, които бяха пръснати във всички посоки и моето куче започна да тича в кръг около тях за да ги събере на едно място. Е, ако това не е умно куче (то си му е вградено, но все пак ...).

Тези кучета са много подвижни и трябва да им се осигури много, наистина много движение. Сами преценете колко движение щом едно работно такова куче навърта по 100 км на ден.

Породата е чудесна за аджилити. За тези, които не знаят какво е това – аджилити е трасе с най - различни препядствия. Много е важно да изразходват енергията си, защото в противен случай може да проявят агресия. Много тичане - това е решението.

Аз лично лятото излизам към 15-15:30 и се прибирам към 19-20 часа. В този интервал му хвърлям топка, пръчка и задължително си нося едно шише с вода. Ако се захване човек с обучението на кучето може да поснигне много невероятни неща.

Например аз за период от 1-2 месеца успях да го науча на: седни, легни, лява и дясна лапа, дай пет, помахай, претърколи се, пълзи, да се прави на умрял и да върви на задни лапи. Искам да ви попитам: кое куче ще научи същите неща за същия период от време?!

Тези кучета са толкова умни, че им трябват 5-10 повторения на дадения "номер" за да го научат. След това е достатъчно веднъж на ден да се повтаря. За подвижността ви давам пример: висок съм 180 см, вдигам една пръчка горе долу на нивото на главата ми и кучето с минимална засилка скача и захапва пръчката. До тук спирам с интересните факти, защото си е индивидуално за различните кучета. Например майката и бащата на моето куче не могат да скочат толкова високо.

По отношение на козината - трябва много, наистина много, ресане не само за да е хубава и лъскава, но и за да не пада толкова много по килима, защото в моята стая килима е със зеброва шарка. В периода, в който сменяше козината може да се каже, че килима ставаше изцяло черен, ако не се чисти всеки ден.

И сега ви представям най - отговорната част - Обучението. Ето как обучих своето куче ...

***

Екипът на BauBau.bg изразява специални благодарности към нашият почитател Теодор Христов от гр. София, който сподели с нас любовта и опита си с породата Бордър Коли. Благодарности и към нашият главен герой - Арчи.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Имат ли някакви отличителни белези докато са малки
Искам да попитам имате ли такова куче
Нина Златева София
Подарявам Бордър коли. Около 6 месечно , женско.Оставиха го пред дома ми. Аз имам две други и не мога да приютя и това красиво и умно кутре.Дано някой го поиска.....
д-р БауБау
До 31. - стават за пазачи, да, но не е препоръчително да ги държите вързани!
Коментирай
loading...