Назад до Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи

Бордър коли

  1. Бордър коли
  2. "През очите" на един стопанин

Бордър колито е пастирско куче, което води началото си от граничния район между Англия и Шотландия. То е било развъждано специално с цел да бъде пастирскo куче за домашния добитък, особено за овцете.

Тези кучета се класират на първо място в класацията на Стенли Корен по интелигентност и са много енергични, акробатични и атлетични. Освен, че се справят отлично с пастирските си задължения, Бордър колито се представя много добре и при всякакъв вид кучешки спортове. По тази причина то е считано от много хора за най - интелигентното куче в света.

Произход
Великобритания
FCI номер на стандарта
297
Класификация по Международната федерация по кинология (FCI)
Група 1 - Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи
Секция 1 - Овчарски и пастирски кучета
American Kennel Club (AKC)
Призната - "Пастирски - Herding Dogs"
British Kennel Club (KC)
Призната -  "Пастирски - Pastoral"
Класификация по интелигентност
1 група - 1. Бордърколи
Тегло
15 - 20 кг
Ръст (по FCI)
Мъжки - 50 - 55 см
Женски - 47 - 52 см
Космена покривка (по FCI)
Разнообразно оцветяване. Белият цвят не трябва да преобладава
Живот
10 - 15 години

Външен вид

Бордър коли са средни по големина кучета, които нямат екстремни физически характеристики и са с умерена космена покривка, която в повечето случаи е доста гъста и се сменя често. Тяхната двуслойна козина се среща в много различни цветове.

Най - често тези невероятни кучета са черно-бели, но се срещат още в кафяви, червени, шоколадови, синкави, лилави и други разцветки. Най - често Бордър колитата са дву- или трицветни, но в редки случаи имат и едноцветна козина.

Цвета на очите варира от тъмно кафяв до кехлибарено или синьо. Понякога очите им са с различен цвят. Ушите на Бордър колито също се различават. При някои кучета са изправени нагоре, при други са полуизправени, а при трети са увиснали надолу.

БордърколиКучетата, които се отглеждат, за да бъдат показвани по състезания имат по - хомогенен външен вид, отколкото техните събратя, които се трудят на полето.

Тези, които ходят по изложби трябва стриктно да отговарят на стандартите определени от киноложките клубове.

Така например за тази порода е възприето, че трябва да има желание да изразява своята интелигентност и за предпочитане са тъмно кафявите очи.

Характер и поведение

Бордър колито има нужда от много физически упражнения и умствена стимулация. Това е много интелигентна порода и не случайно заемат първото място в класацията на  Корен. Въпреки, че това е работно куче в последните години все повече хора започват да отглеждат Бордър колито като домашен любимец.

Породата се отличава с изключителна енергичност и нужда да изразходват енергията си. Семействата, които решат да отглеждат тази порода кучета трябва да са запознати с нуждата от това и да са готови да осигурят нужните упражнения на кучето.

Поради своите нужди от физическа активност и умствено стимулиране, много кучета развиват невротично поведение, когато не получават нужните грижи. То се изразява в дъвчене на мебелите, драскане по стените или копаене на дупки, когато им е скучно.

Понякога хората, които имат Бордър коли за домашен любимец искат да го оставят в приют или да го подарят на друго семейство, тъй като тази порода не се разбира добре с малки деца, котки и други кучета. Това се дължи на пастирския характер на кучетата, който е бил развиван в продължение на много години.

Отглеждане на Бордър колиАко те са достатъчно добре привикнали с малките деца или другите домашни животни, могат да живеят щастливо и спокойно заедно с тях.

Поради своята склонност да се движат много, тези кучета обичат да гонят движещи се животни или превозни средства. Затова е добре, когато ги разхождате извън оградения си двор те да бъдат на каишка!

Съвместимост с деца и други домашни любимци

Бордър колито е отлично семейно куче стига е отгледано и социализирано още от най - ранна възраст. Инстинктите му на пастирско куче обаче не могат да бъдат преодолени и то може да гони и лае по малки деца и други домашни любимци.

Както при всяко друго куче трябва да научите детето си как да подхожда и докосва Бордър колито и да не го закача, докато то се храни или спи. Без значение колко приятелски настроено е кучето никога не трябва да оставяте малки деца с него без надзор!

Условия за отглеждане

Бордър колито не се препоръчва за отглеждане в апартамент. Това са много активни кучета и поради това се нуждаят от по - голяма площ. Тази порода трябва ежедневно да извършва много физически дейности и да изпълнява много задачи, поставени от стопанина им. Те не могат да бъдат дворни кучета, които стоят вързани през целия ден.

Упражнения

Как се гледа Бордър колиФизическите упражнения не са достатъчни за тези високо интелигентни и много енергични кучета. Те са работни кучета и искат да работят, като използват тялото и мозъка си, извършвайки най - разнообразни задачи.

Бордър колито има безгранична енергия и обича тежката работа и забавленията. Те трябва всеки ден да се извеждат на дълга разходка. Обожават да гонят топка или да върнат отделила се овца обратно в стадото.

Грижа за козината

Бордър колитата имат нужда от редовно сресване и изчеткване, за да запазят козината си в добро състояние. Трябва да им обърнете допълнително внимание, когато сменят мекия си и гъст подкосъм. Къпете кучето с шампоан само, когато това е необходимо. Проверявайте редовно ушите и тялото за външни паразити (бълхи и кърлежи).

Продължителност на живота

Обикновено продължителността на живота на тази порода е между 10 - 15 години, като средната продължителност на живота е 12 години. Не е необичайно Бордър коли да доживее и до 18 години или повече, което е много над средната продължителност на живот. Водещите причини за смъртност при тези кучета са рак (23.6%), напреднала възраст (17.9%), мозъчни и сърдечно-съдови заболявания (9.4%).

Здравословни проблеми

Тазобедрената дисплазия, аномалии на очите и епилепсията се считат за първични генетични заболявания при Бордър колитата.

Очната аномалия е вродено наследствено заболяване, което засяга ретината, хориоидеята и склерата. Това обикновено е леко заболяване, което рядко води до чувствително увреждане на зрението.

***

При тази порода се срещат 2 форми на загуба на слуха. Първата е свързана с пигмент, който се среща при малките кученца. Втората форма се проявява при зрелите кучета и е известна, като начална загуба на слуха.

Тези кучета имат нормален слух като малки, но постепенно губят слуха си, когато са между 1 и 8 години. В момента се водят усилени проучвания, за да се определи каква е генетичната причина за късната загуба на слуха при тези кучета.

***

Neuronal ceroid lipofuscinosis (NCL) е рядко, но сериозно заболяване, което се проявява само би Бордър колита и води до тежко неврологично увреждане и ранна смърт. Засегнатите от това заболяване кучета рядко оцеляват повече от 2 години. За съжаление няма лечение на тази болест, но посредством ДНК тестове тя може да бъде изолирана и ограничена.

***

Trapped Neutrophil Syndrome (TNS) е наследствено заболяване, при което костния мозък произвежда неутрофили (бели кръвни клетки), които не могат да бъдат освободени от кръвната система. Засегнатите кученца имат увредена имунна система и в крайна сметка умират от инфекциите, с които организма им не може да се бори.

Други заболявания, към които са предразположени тези кучета са:

  • глаукома
  • остеохондрит
  • хипотиреоидизъм
  • захарен диабет
  • лакътна дисплазия

История на породата

Бордър коли е разновидност на дивите колита, които са се срещали почти навсякъде на Британските острови. Наименованието на породата вероятно идва от мястото, където тя се е зародила, а именно граничните райони между Англия и Шотландия.

Наименованието "Коли" се появява за пръв път в края на 19-ти век. Думата е много стара и води началото си от диалектите на шотландците. Смята се още, че думата "Коли" има келтски произход и означава "полезен". Родословието на много от най - добрите Бордър колита днес може да се свърже с едно популярно куче от миналото, известно с наименованието "Олд Хемп".

През 1915 г. Джеймс Рийд, секретар на Международната киноложка организация за овчарски кучета (ISDS), пръв използва името Бордър коли за тази порода. Той прави това, за да разграничи тези кучета от Шотландското Коли, което е от същия вид кучета, но има различни стандарти за външен вид и в последствие е кръстосано с други породи.

Лаят на Бордър коли

Бордър колитата имат различни нива на вокализация. Много такива кученца лаят силно, когато си играят. Кученцата, които не са добре социализирани или са прекалено страхливи започват да лаят, когато са разтревожени от потенциална заплаха.

Много такива кученца са изключително чувствителни към промени в средата, в която живеят и могат да започнат да лаят при най - малките промени, които настъпват около тях. Те могат да започнат да лаят дори ако пеперуда кацне на верандата ви.

От друга страна други такива кучета предпочитат да са тихи наблюдатели. Те предпочитат да наблюдават тихо, пред това да лаят шумно. Може би вашето кученце е именно от този тих тип Бордър колита и това не бива да ви притеснява.

Когато кученцето ви натрупа повече увереност и опит с хора и други кучета то неминуемо ще започне да лае. Ако то не лае никога или лае много рядко не трябва да забравяте, че тихите кучета са съвсем нормални кучета. На тях просто генетично не им е заложено да бъдат шумни и да лаят много.

Интересни факти за Бордър коли

- Някои животновъди избягват кучета, чийто преобладаващ цвят е белият, тъй като си мислят, че овцете нямат необходимия респект към белите кучета. Това твърдение обаче няма абсолютно никаква доказателствена основа. Според Американската асоциация за Бордър коли работната способност на кучето няма никаква връзка с външния му вид.

- През 2011 г. едно Бордър коли е научило да отговаря правилно на 1022 команди, които са му задавани от неговия стопанин.

Синоними:

  • Border Collie
  • Working Collie

1. Бордър коли

Външен вид, Окраски, Отглеждане, Дресировка, История, Здраве и др.

2. "През очите" на един стопанин

Опитът на един стопанин. Научете как едно обикновено момче научи своето куче на невероятни трикове
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Имат ли някакви отличителни белези докато са малки
Искам да попитам имате ли такова куче
Нина Златева София
Подарявам Бордър коли. Около 6 месечно , женско.Оставиха го пред дома ми. Аз имам две други и не мога да приютя и това красиво и умно кутре.Дано някой го поиска.....
д-р БауБау
До 31. - стават за пазачи, да, но не е препоръчително да ги държите вързани!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...