Назад до Общи

Кога е подходящият момент да се сбогуваме с домашния си любимец?

Най - неприятната работа на ветеринаря е да съобщава на хората, че техните домашни любимци са неизлечимо болни.

В такъв момент обикновено се запитваме какво да правим от тук нататък и дали не е по - добре да спестим мъките на домашния си любимец.

Стопаните в повечето случаи се надяват, че техните любимци ще си отидат спокойно в съня си, лежейки на любимото легълце или кошница. Понякога обаче се налага да се прибегне до евтаназия.

Собствениците на кучета, котки и други любимци вземат много трудно решението за евтаназия на своя домашен любимец. Никой не иска да вземе такова решение по - рано или по - късно отколкото е необходимо.

Трудно е да се отговори на въпроса кога е точният момент за евтаназия. Ветеринаря може да ви даде съвет, но вие като стопанин трябва сами да усетите кога е дошло времето.

Как да се сбогувате с домашния любимец?

Всеки собственик на домашен любимец знае, че рано или късно идва момента, в който трябва да се раздели със своя верен приятел. Средната продължителност на живота на котките и кучетата е 10 - 15 години, така че е напълно естествено хората да надживяват своите четириноги приятели.

Животните също като хората боледуват от много болести. Когато болестта им е неизлечима или в напреднала фаза, често не можем  да отделяме достатъчно време, за да облекчим страданията на домашния си любимец. Много хора не могат да понасят гледката да гледат как животното страда и предпочитат да прибегнат до евтаназия, която гарантира безболезнена смърт и слага край на мъките на животното.

Как да вземете решение?

Представяме ви няколко отправни точки, които могат да ви помогнат да вземете правилно решение, кога да прибегнете към евтаназията:

Болестите при различните кучета/котки се проявяват различно

Никой не може да ви каже със сигурност кога е точното време да прибегнете до евтаназия. Здравословното състояние на всеки домашен любимец е различно и не може да се слага под общ знаменател.

За да вземете едно толкова отговорно решение трябва да разполагате с много информация за болестта, която е покосила любимеца ви. Затова задължително трябва да се посъветвате с ветеринар или с някой приятел, който не е чак толкова емоционално ангажиран, колкото сте вие.

Не забравяйте, че домашния ви любимец е все още жив

Едно от най - прекрасните неща свързани с нашите домашни любимци е, че те винаги виждат живота в настоящето. Когато кучето/котката ви страда то не отразява страхотните моменти, които сте имали в миналото или това, което ще му донесе бъдещето. То живее на момента и отразява това, което чувства днес. Като се замислим върху това можем да видим света през техните очи, а точно това е от ключово решение при взимането на толкова отговорно решение.

Задайте си няколко важни въпроса

Няколко въпроса, които могат да ви помогнат при взимането на решение за евтаназия са:

  • Защо си мисля, че е настъпил момента за евтаназия?
  • Какви са моите страхове и опасения, относно евтаназията?
  • Кои интереси взимам в предвид, освен тези на моя домашен любимец?
  • Какви са притесненията на хората около мен?

Това решение е най - доброто възможно за моя домашен любимец или за мен, защото не съм готов да се разделя с него?

Претеглете какво е качеството на живот на домашния любимец

Един безпристрастен поглед върху състоянието на вашия четириног приятел може да ви даде най - точния отговор дали е дошъл подходящия момент да се сбогувате с него. Ако той представлява голяма тежест за себе си и за околните, значи може би момента е настъпил.

Кога се налага евтаназия на коткатаЕдин пример, който може да ви помогне при вземането на решение е като си запишете 5-те най - любими неща, които кучето/котката прави. Когато неговото състояние не позволява то да осъществява 3 или повече от тези 5 неща, повечето ветеринари ще ви посъветват, че е настъпил момента за евтаназия.

Друг начин е да отбелязвате дните, в които кучето/котката се чувства добре и тези, в които се чувства зле. Когато тези, в които се чувства зле надвишават чувствително останалите, значи е настъпил подходящия момент да спестите мъките му.

Кога да евтаназирам кучетоВсички ние искаме домашните ни любимци да ни радват възможно по - дълго време. Когато обаче става въпрос за възрастни животни трябва да полагаме много повече усилия и грижи и да гледаме на всеки ден, в който все още сме заедно като на подарък, на който трябва да се насладим.

Мили стопани, знайте, че понякога е по - добре вие да сложите край на мъките на своя "най - добър приятел" и да му осигурите една лека и спокойна смърт.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Зъболекар
Не съществува такъв момент, но за съжаление понякога просто се налага. http://kavident.com/
Виж още отзиви
Коментирай
loading...