Назад до Хиппотерапия с Коне

Хиппотерапия с Коне

Хиппотерапия? Исторически данни

Терминът "Хиппотерапия" идва от гръцки и означава "Лечение с помощта на кон". Представлява анималотерапия, при която основно средство е общуването с конете и ездата.

Връзка на Хипократ с ХиппотерапиятаОще Хипократ е препоръчвал лечението с помощта на кон като лечебно средство при психически и физически заболявания (неврози, безсъние, епилепсия, парализи и др).

Според древните традиции на много народи (вкл. прабългарите), конете имат магически оздравителни способности и поради тази причина са качвали ранените войници на гърба им, за да се възстановят по - бързо.

В Европа организирана терапевтична езда за хора с увреждания започва след олимпийските игри през 1952 година, когато Лиз Хартел печели сребърен медал в дисциплината обездка. Интерес представлява това, че след преболедуван полиомиелит тя се качва на коня от инвалидната си количка и участва наравно със здравите ездачи, тъй като все още е нямало параолимпийски игри за хора в неравностойно положение.

През 1980 година е създена Международна федерация по терапевтична езда. В момента в нея членуват над 45 страни като хиппотерапията е важна част от здравеопазването им.

Занимания по хиппотерапия в България с деца с увреждания се провеждат от 1993 година в столицата - София, а днес и в много други градове на страната.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2.
Изключителна некоректност, когато се пише нещо и се преписва от някъде , поне е редно да се цитира източника и авторът, от където е преписвано.Източник кн.Лечебна езда, автор Незабравка Генчева, издателство БулитИнс, 2007 год
1. Лия
Жокей? Който е писал статията дори не е разбрал разликата между ездач и жокей. Аман от некадърни автори!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...