Назад до Хиппотерапия с Коне

Хиппотерапия с Коне

Работен процес при Хиппотерапия

Лекуващият лекар предписва лечение чрез хиппотерапия като всеки друг начин за рехабилитация.

Значение на ХиппотерапиятаКакво е хиппотерапияЗаниманията се организират с екип от минимум трима души - рехабилитатор (или кинезитерапевт) и 2-ма инструктори по конен спорт.

Единият инструктор води коня и отговаря за поведението и хода на животното. Другият инструктор и рехабилитатора придържат пациента от двете страни като се дават указания за упражненията, които да изпълнява от ездови седеж.

При невъзможност (психическа/физическа) от страна на лекувания да спазва указанията, рехабилитатора се качва на коня зад него и го подпомага директно или по рефлекторен начин.

Кинезитерапевтичните упражнения се подбират строго индивидуално според конкретния случай. Прилагат се методиките на Кабат, Войта, Бобат, техники от фитбол упражнения, специални дихателни упражнения, музика, игри с/без  уреди и др.

Конят, използван за целта, е добре подготвен, със спокоен нрав, плавни движения. Не са подходящи много подвижните и агресивни коне, както и прекалено ленивите. Не се използва седло, а меко киче.

По този начин лечебното въздействие от биополето на коня, както и топлината от по - високата му температура, се усещат и усвояват значително.

Към екипа могат да се присъединят помощници (доброволци), които да оказват морална поддръжка на пациентите по време на езда. Могат да участват активно при качването и слизането от коня като броя им зависи от степента на увреда. При тежки случаи като квадрипареза може да са необходими двама или трима помощници.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2.
Изключителна некоректност, когато се пише нещо и се преписва от някъде , поне е редно да се цитира източника и авторът, от където е преписвано.Източник кн.Лечебна езда, автор Незабравка Генчева, издателство БулитИнс, 2007 год
1. Лия
Жокей? Който е писал статията дори не е разбрал разликата между ездач и жокей. Аман от некадърни автори!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...