🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Извратен апетит при говеда и овце

Извратен апетит при говеда и овце

Клинични признаци при Извратен апетит

Клиника при Извратен апетит при кравитеИзвратеният апетит се наблюдава предимно при говеда, овце и кози. Често болните животни премат с неохота обикновено предлаганата им храна и дори се отказват от нея.

Предпочитат да ближат стените, ръцете и дрехите на гледачите, замърсените с урина и фекалии предмети. Впоследствие се развиват катар на стомаха и червата и редуване на запек и диария.

Животните отслабват, стават плашливи, а при бременните настъпват аборти. При лактиращите крави млекодобивът рязко спада и не се появява разгоненост.

Кожата става суха, космите се разрошват, а видимите лигавици стават бледи и дори жълтеникави. По - късно общото състояние се влошава, температурата се повишава, а пулсът и дишането се ускоряват. Болестта може да продължи 1 - 2 години, като настъпва временно подобрение, но често животните умират от изтощаване.

Вълноядие при овцетеВълноядието при овцете се наблюдава най - често при бозаещите агнета и по - рядко при шилетата. Причините за подобно извращение не са напълно изяснени, но се предполага, че то се дължи на Авитаминози и недостиг на минерални вещества.

Предразполагащи фактори са продължителното оборно отглеждане при голяма гъстота и непълноценното и лошо хранене на майките. В началото агнетата ближат зацапаната с урина вълна по опашката и задните крайници на майките.

След това започват да скубят вълната и я поглъщат. При оборното угояване на шилетата може също да се наблюдава вълноядие. Погълнатата вълна се сплита на топки, които може да запушат храносмилателния канал - пилора или червата.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...