Назад до Незаразни болести - Преживни животни

Уролитиаза при агнетата

Уролитиазата е болест при мъжките агнета и шилета, която се характеризира с намаляване и спиране на уринирането поради запушване на пикочната тръба с пикочен пясък.

Болестта се наблюдава при промишленото отглеждане на рано отбити агнета и шилета за месо, при което се прилага висококонцентратният тип на хранене с концентрирани смески с оглед да се скъси угоителният период.

При това форсирано угояване обикновено 5 - 10 % от мъжките агнета и шилета умират или се колят по необходимост поради запушване на пикочната тръба.

1. Уролитиаза при агнетата

Какво означава Уролитиаза и при кои агнета се наблюдава? Как протича болестта и кои са основните клинични признаци? Лечение и профилактика.

2. Етиология и патогенеза на Уролитиаза

Кои са основните причини, водещи до поява на болестта? Роля на фосфора в развитието на заболяването.

3. Клинични признаци при Уролитиаза

Кога настъпват първите признаци на заболяването? Какви симптоми се наблюдават и каква е аутопсионната находка?

4. Лечение и профилактика на Уролитиаза

Как се лекува Уролитиазата при агнетата и налага ли се специално лечение? Профилактични мерки за ограничаване появата на болестта.
Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

5.
Kakvo da pravq
4.
Shileto mi se nadulo
3. Анонимен
nisadir
2. д-р БауБау
До 1. Анонимен - Съветваме ви да извикате ветеринар, който да прегледа агнето. По принцип се дава диуретик, който стимулира отделянето на урина, но нека лекарят прецени на място какво е необходимо да се направи и при необходимост агнето трябва да се катетеризира. Не отлагайте !
1. Анонимен
какво да се даде на мъжка агне което не може да пикае
Виж още отзиви
Коментирай
loading...