Назад до Кучета

Как да изберем най - подходящата порода куче за нашето семейство?

През годините различните породи кучета са били развъждани, заради своите специфични физически характеристики и поведенчески черти.

Независимо дали става въпрос за чистокръвно или непородисто кученце, вие трябва да имате предвид неговите специфични характеристики, за да може вашият дом и семейство да бъдат възможно най - подходящите за него.

Може да се консултирате с ветеринар или специалист по кучетата, за да определите точните характеристики на кучето, което искате да приемете в дома си.

Типове породисти кучета

Като цяло породистите кучета попадат в една от следните официално признати категории:

  • овчарски и пастирски кучета
  • пинчери и шнауцери
  • териери
  • дакели
  • шпицове и примитивни породи
  • гончета
  • птичари
  • ретривъри
  • декоративни кучета за компания ("toy" - кучета)
  • хрътки

Всяка категория се състои от няколко десетки породи със специфични особености, но всички кучета в рамките на една и съща категория споделят няколко основни черти.

Хрътки

Например хрътките и спортните кучета са били развъждани, за да помагат на ловците в намирането и преследването на плячка.

Някои разчитат на добро зрение, други на обонянието си, но като цяло всички могат да разчитат на своята изключителна бързина и състезателен дух.

Териери

Териерите например са били развъждани главно за улов на дребна плячка, особено такава, която копае дупки и се крие в тях.

Те са добри домашни любимци, но ако не получават достатъчно физически упражнения, могат да повредят мебели и килими.

Работни кучета

Работните кучета са били развъждани, за да следват хората и техните команди. Те са много послушни и лоялни, когато са правилно обучени.

От години служат на човечеството като кучета водачи, спасители и помагачи в ежедневието на хора с увреждания.

"Декоративни" породи кучета

Името на "Toy-кучетата" идва от думата "toy", което на английски означава "играчка".

Те са развъждани предимно, за да правят компания на своите стопани.

Ето защо прекарват почти цялото време у дома в непосредствена близост до членовете на семейството.

Различия в социалните контакти

Различните породи кучета се различават значително по своето тегло и размери. Има голямо разнообразие и в социалните взаимоотношения, които са им необходими.

Например породи като Лабрадор, Коли и Голдън ретривър обичат да се запознават с много хора, докато японската Акита Ину предпочита по - тесни социални връзки само с един член на семейството и трудно допуска близост с непознати хора.

Нужда от движение

Различните породи кучета имат и различни изисквания спрямо физическите упражнения, от които се нуждаят.

Работните породи имат нужда от много активен начин на живот, голям двор или близък парк, където спокойно да тичат и да си играят.

Породи като Немската овчарка и Ротвайлера например са много добри пазачи ма големи пространства, защото са развъждани точно с тази цел.

Грижи за кучето

Не на последно място различните породи имат различна нужда от количество храна и грижа за козината.

Трябва да вземете под внимание всички тези фактори, когато избирате своя нов домашен любимец.

Важно е да имате предвид това с колко свободно време разполагате, когато избирате най - подходяща порода за вас и вашето семейство.

Кучета от смесени породи

Смесените породи кучета, или така наречените непородисти четирикраки приятели, също не са за подценяване.

Те не могат да се похвалят с чисто родословие, както своите чистокръвни събратя, но се приспособяват по - лесно от тях в различна среда, стига да се подложат на подходящо обучение и социализация.

Освен това, те са безплатни (тъй като може да си ги осиновите от приют), генетично по - здрави, по - издръжливи и не по - малко интелигентни в редица отношения.

Всеки човек има различни изисквания за кучето, с което иска да се сдобие. Вашата задача е да проучите добре различните породи и да изберете тази, която най - добре приляга на вашите нужди и начина ви на живот.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

3. д-р БауБау
До 2. Марти - чудесен избор, особено ако имате деца! Това, което е важно да знаете за породата е, че имат нужда от стабилна разходка, предвид размерите им!
2. Марти
Аз искам да си взема лабрадор защото имат добър нрав, интелигентни са и са много красиви,но живеем в апартамент. Някакви съвети? Благодаря предварително!
1. Никол 17
Интересна статия.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...